Екатерина Захариева: Няма риск да загубим пари по програма "Регионално развитие"

Екатерина Захариева: Няма риск да загубим пари по програма "Регионално развитие"
Захариева уточни, че са разработени различни варианти, така че до края на годината да не бъдат загубени средства по оперативната програма. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма да има риск от загуба на средства по оперативна програма "Регионално развитие" до края на годината с предприетите мерки, заяви служебният вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева пред журналисти, предава „Дневник".

"Убедени сме, че с мерките, които предприема управляващият орган на програмата, заедно с Националното сдружение на общините и ние като министерство сме минимализирали риска от загуба на средства почти до нула", добави Захариева.

Тя уточни, че са разработени различни варианти, така че до края на годината да не бъдат загубени средства по оперативната програма.

Една от мерките предвижда управляващият орган на програмата да предложи на комитета по наблюдението й в края на месеца промяна на програмата, за да може да влезе един голям проект, който да минимализира загубата на средства.

Министър Захариева посочи, че става дума за проекта за Северната скоростна тангента на София, на стойност 238 млн. лева, за който вече има избран изпълнител и е готов да започне в края на годината.

Друга мярка предвижда рисковите проекти на общините, чиято оценка ще приключи също в края на месеца, евентуално да бъдат заменени с други проекти, които вече са изпълнени с техни средства и отговарят на изискванията на програмата.

Освен тези варианти с Националното сдружение на общините е била обсъждана възможността за покупка на коли за социалния патронаж за всяка от общините.

Захариева направи този коментар след участието си в церемония по връчването на чекове на кметовете на 36 общини за стойността на проекти, които ще бъдат финансирани по схема "Зелена и достъпна градска среда" от оперативната програма.

Схемата беше публикувана през август 2012 г. след освобождаване на ресурс по програмата. Решението за одобрение на проектите е взето на 29 април тази година. Със 177 млн. лв., които се предоставят, в 36-те града ще бъдат изградени и реконструирани паркове зелени площи, пешеходни зони, детски и спортни площадки, ще бъдат рехабилитирани улични мрежи.

#Екатерина Захариева #"Регионално развитие"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници