Проф. Божидар Димитров: На изборите е извършено нарушение и трябва да бъдат касирани

Проф. Божидар Димитров: На изборите е извършено нарушение и трябва да бъдат касирани
Според проф. Димитров, след като съдиите в КС са назначени по квоти, следва, че те ще следват квотата, а квотата на ГЕРБ не достига с един глас, за да бъдат касирани изборите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Извършено е наистина флагрантно нарушение в деня преди изборите и в този случай, повеляват законите на страната, изборите трябва да бъдат касирани", заяви пред „Фокус" директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

„Конституционният съд е изправен пред една наистина невероятна задача - да следва ли законите на страната или, следвайки призива на квотата, по която са назначени, защото има квота на БСП, квота на ДПС и квота на ГЕРБ, да гласуват по партийна повеля, а не по законите на страната", добави проф. Димитров.

„Гледам и не вярвам на очите си как по телевизията разни конституционни съдии в оставка, от различни квоти в миналото казват, ама никаква пропаганда не е имало, нито един от тях не е казвал гласувайте за моята партия. За Бога, всички викаха - гласувайте против ГЕРБ – ГЕРБ са престъпници, ГЕРБ са това и т.н. Това не е ли пропаганда? И то от 14.00 ч. до 24.00 ч. Но пак ви казвам – не винаги при нас съдиите съдят по законите на страната", каза още той.

Според проф. Димитров, след като съдиите в КС са назначени по квоти, следва, че те ще следват квотата, а квотата на ГЕРБ не достига с един глас, за да бъдат касирани изборите.

„Трябва да бъдат касирани, независимо от това, че добре организирани партии биха могли още повече да намалят процента на ГЕРБ. Тогава ще се види, може би ще бъде даден отговор на приказките имало ли е манипулации. Вече ви казах една голяма от тях, да кажем, че не е незаконна – прехвърлянето на 200 000 гласа от ДПС към БСП", коментира още проф. Димитров.

Според него, това е станало за да бъде БСП първа партия и първа да вземе мандата, но „за съжаление, не успя", добави той.

Това е било необходимо не само, за да може БСП първи да вземат мандат и да съставят правителство, но и за да се спаси самият Станишев, да не му се поиска оставката, смята проф. Димитров.

„Отделни единици като Румен Петков я поискаха, тъй като само Станишев вече в тази партия е за много тясно и близко сътрудничество с ДПС", каза още проф. Божидар Димитров.

„На практика голяма част от партийните членове, дори хора в ръководството, отчитат какво се случи по времето на тройната коалиция, и че заради Доган изгубиха една голяма част от периферията си, ако не и цялата. Доган, заедно с Местан, правят отчаяни усилия да спасят Станишев, който ако не беше този гмеж в момента, щеше да бъде изправен пред вътрешнопартийната опозиция, която щеше да му каже: ти защо губиш шести избори и не си подаваш оставката", коментира още той.

Според Божидар Димитров, в цивилизования свят хората след първа загуба на избори си подават оставката, а това е шеста поредна загуба за Станишев.

„Но странното е, че те я представят - партийните пропагандатори - за победа", допълни още той.

#избори #Божидар Димитров #ГЕРБ #БСП #касиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници