Министър Кръстев: Претенциите на българските превозвачи са основателни

Министър Кръстев: Претенциите на българските превозвачи са основателни
Транспортният министър посочи, че и указанието на премиера е, че ако не се намери дипломатически начин за разрешаване на казуса, ще бъдат приложени реципрочни мерки. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Претенциите на българските превозвачи са основателни, а ограниченията срещу тях от страна на турските власти са частни интереси, които се защитават, завоалирани като административни мерки, заяви Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев, съобщава „Фокус".

Министърът обясни, че в петък е провел няколко разговора с турския представител в България и с турския министър на транспорта Бинали Йълдъръм, който е поел ангажимента да разговаря с началника на турските митници, откъдето са дошли рестриктивните мерки спрямо българските превозвачи.

Българската страна е постигнала споразумение със заместник-генералния директор на митницата в Северозападна Турция, според което мерките към българските превозвачи вече няма да бъдат прилагани.

Транспортният министър посочи, че и указанието на премиера е, че ако не се намери дипломатически начин за разрешаване на казуса, ще бъдат приложени реципрочни мерки.

Според него, това е възможно, но не е добра европейска практика.

„Има такова писмо, в което черно на бяло си пише – българските превозвачи пречат на турските такива. И поради тази причина се ограничава и пазарът. Основателно нашите превозвачи скочиха и си блокираха границата. Ние, освен да ги подкрепим, не виждам друга стъпка.", категоричен бе Кристиан Кръстев.

Всички заинтересовани страни, включително и Европейската комисия са сезирани от българска страна.

#Кристиан Кръстев #превозвачи #Турция #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници