Скандал с фондацията на Карла Бруни

Скандал с фондацията на Карла Бруни
Френският седмичник „Мариана" обвини фондацията на Карла Бруни, че е получила неправомерно 3,5 млн. долара за борба със СПИН, впоследствие Световният фонд за борба срещу СПИН определи публикацията като "неточна и заблуждаваща". Снимка: chinadaily.com.cn
A A+ A++ A

Френският седмичник „Мариана" обвини фондацията на Карла Бруни, че е получила неправомерно 3,5 млн. долара за борба със СПИН, впоследствие Световният фонд за борба срещу СПИН определи публикацията като "неточна и заблуждаваща".

В статия, озаглавена "Анкета относно филантропката Карла Бруни-Саркози", изданието в броя си с дата 7-13 януари твърди по-конкретно, че "не зачитайки нормалните процедури" Фондът е изплатил 3,5 милиона долара (2,7 милиона евро) "за филантропски дейности на Карла Бруни-Саркози и на няколко агенции на един от нейните близки приятели", предаде БГНЕС, цитирайки АФП.

Освен че развива дейност в Световния фонд за борба със СПИН съпругата на френския президент председателства Фондацията Карла Бруни-Саркози, основана през април 2009 г. с цел да улесни достъпа до образование, култура и творчески занимания на уязвими слоеве на обществото.

Фактически, отговаря фондът на статията в "Мариана", 2,8 млн. долара (2,17 млн. евро) са отделени от бюджета за финансиране на кампания, водена през 2010 г. от фонда с подкрепата на г-жа Карла Бруни-Саркози за запознаване на обществеността с проблема за предаването на ХИВ от майката на детето.

При сключването на договори с няколко сдружения за успешното реализиране на кампанията бяха спазени много строгите правила и процедури на фонда, уверява организацията, като подчертава, че не е изплатила и цент на фондацията на Карла Бруни-Саркози.

Фондът изразява съжаление за поместването на подобен род статии. Те принизяват положителната роля, която Карла Бруни Саркози играе като посланик на дейностите на Световния фонд, от които зависи животът на много хора, се посочва в отговорът.

Карла Бруни-Саркози е и посланик на ООН в борбата с опасната болест.

От пресслужбата на френския президент Никола Саркози все още не са коментирали скандалните информации.

#Карла Бруни #Никола Саркози #Франция #президент #статия #фондация #СПИН #обвинения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници