Проблемът с родните превозвачи на турската граница може да стигне до ЕК

Проблемът с родните превозвачи на турската граница може да стигне до ЕК
Божков заяви, че „всички мерки, които могат да се предприемат, са направени" и отбеляза, че премиерът и секретариатът на международния транспортен форум са също са уведомени. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Проблемът с българските превозвачи на турската граница ще бъде отнесен до Европейската комисия, заяви за „Фокус" директорът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" Валентин Божков.

„Още миналата седмица, когато блокираха границата, ние отидохме и се срещнахме с представители на турската митница, включително и с шефа на митници регион Тракия. Присъстваше и шефът на митница Капъкуле", обясни Божков.

„Това, което ние поискахме от тях, е до решаване на спорни въпроси между България и Турция, турската страна да не прилага спорни разпоредби. Поискана е среща от министър Кръстев, алармиран е турският зам.-министър, отговорен за автомобилния транспорт, уведомили сме шефа на турската автомобилна агенция", каза директорът на Агенция „Автомобилна администрация"

Той заяви, че „всички мерки, които могат да се предприемат, са направени" и отбеляза, че премиерът и секретариатът на международния транспортен форум са също са уведомени.

„Смятаме да отнесем въпроса с помощта на министерството и до Европейската комисия, тъй като касае страна членка и друга страна, която е кандидат за присъединяване към Европейския съюз", допълни Божков.

Според него, турската страна не е отговаряла на всички молби за съдействие от българска страна.

„Пример за това е и постигнатото разбирателство от миналата седмица, което очевидно, че не се спазва от турска страна. Тук е мястото да кажа, че българската страна, в лицето на „Автомобилна администрация" предприема реципрочни мерки спрямо товарния чуждестранен трафик през България, по-специално върху турски автомобили", заяви Валентин Божков.

Той добави, че тези реципрочни мерки са в сила от два дни и спорните разпоредби, които турската страна не трябва да прилага спрямо български превозвачи, не се прилагат.

„Следим само за безспорни нарушения, извършени от чуждестранни, в това число и турски превозвачи. Ние не сме привърженици на правилото „око за око, зъб за зъб", каза още Божков.

#превозвачи #българо-турска граница #Европейска комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници