Прокуратурата оневини лекарите от Горна Оряховица за „бебето във фризера“

Прокуратурата оневини лекарите от Горна Оряховица за „бебето във фризера“
Лекарите погрешно са възприели плода като живороден, без да преценят, че се касае за имитация на жизнена дейност, категорична е прокуратурата.
A A+ A++ A

Великотърновската окръжна прокуратура прекрати досъдебното производство срещу лекарите от Горна Оряховица. Скандалът потресе България в края на 2010 година, когато тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов, сега бивш, цитира разговор между лекари от горнооряховската болница, записани със СРС, от парламентарната трибуна.

В съобщението на прокуратурата от днес се казва: С постановление от 8 май 2013 г. Великотърновската окръжна прокуратура е прекратила досъдебно производство № ЗМ-232/2010 г., прокурорска преписка № 2064/2010 г. по описа на Окръжна прокуратура - гр. Велико Търново, водено срещу ВИНОВНИТЕ ЛИЦА, за престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 2, пр. 1, т. 4, пр. 2 и т. 5, във връзка с чл. 115 от НК (добило гражданственост като „бебето във фризера“), поради липса на престъпление.

По делото не са привличани лица в качеството им на обвиняеми. Свидетелските показания, информацията, придобита със СРС от друго досъдебно производство и заключенията на първоначалната съдебно-медицинска експертиза и допълнителната деветорна съдебно-медицинска експертиза водят до извод, че плодът на свидетелката Б.Т. след израждането му е бил в състояние на висока мозъчна смърт, но е проявявал жизнеподобни признаци.

Лекарите погрешно са възприели плода като живороден, без да преценят, че се касае за имитация на жизнена дейност. Последващите действия (записването на процеса като аборт, а не като раждане; неизпращането на трупа на бебето за аутопсия) на лицата от медицинския персонал на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕООД, гр. Горна Оряховица, не осъществяват от обективна страна състав на престъпление, защото не е съществувал годен предмет, тъй като не се касае за живороден човешки организъм.

#Горна оряховица #прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници