Еврокомисар започва дебати за изменението на климата

Еврокомисар започва дебати за изменението на климата
A A+ A++ A

Европейският комисар по действията за климата Кони Хедегор поставя началото на серия публични прояви за ангажиране на европейските граждани в дебата за изменението на климата и за насърчаване на индивидуалните действия за борба с него, съобщиха от представителството на ЕК у нас. Дебатът в София ще е на 28 май.

През следващите два месеца комисар Хедегор ще проведе диалози с граждани, предприятия и органи в пет страни от Източна и Южна Европа, посветени на начините за ускоряване на действията за борба с изменението на климата. Страните, обхванати от инициативата, са Португалия и Италия в Южна Европа и Полша, България и Литва в Източна Европа. Обществената загриженост за изменението на климата в тези държави расте и потенциалът за намаляване на емисиите чрез лични усилия е по-висок от този в други европейски страни. Проучвания на Евробарометър показват, че в Полша, България, Литва и Италия има голям потенциал за засилване на личните действия за климата.

"Да, с личния си избор ние можем да допринесем за борбата с изменението на климата. Искам да изслушам гражданите и да обсъдя с тях какво всеки от нас може да направи в тази борба. Лесно е например да си създадем навик да купуваме местни продукти или продукти с енергиен етикет, да караме колело и да избягваме ненужното произвеждане на отпадъци. Какво ни възпира да правим нещата, които очевидно са добра идея? Очаквам с нетърпение да чуя мненията ви по време на тези диалози", каза Кони Хедегор.

Диалозите са част от общоевропейската информационна кампания на Комисията "Свят, който харесваш. С климат, който харесваш". Кампанията е вдъхновена от огромния, нереализиран потенциал за намаляване на емисиите на CO2 чрез промяна на поведението. Според изследвания, извършени за Комисията, ако всички европейци започнат да се хранят здравословно и променят навиците си в областта на транспорта и отоплението, ЕС може да намали емисиите с 8-9 процента до 2020 г. – количество еквивалентно на половината от емисиите на Полша за 2010 г.

#ЕК #дебати #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници