ARD: Избори без ясно мнозинство

ARD: Избори без ясно мнозинство
A A+ A++ A

На изборите в България бившата управляваща партия получава най-много гласове според първоначалните данни. Съставянето на правителство обаче ще бъде трудно, защото няма ясно мнозинство. Консервативната ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов засега получава 31,4 процента, а опозиционните социалисти имат 27,4.

В столицата София имаше протести. Когато излязоха първите резултати, демонстриращите пред двореца на културата в София бяха ядосани, защото ГЕРБ води на парламентарните избори.

"Аз не симпатизирам на никоя партия. Те всички са корумпирани", псува един демонстрант. "Отново мечтите на българите бяха разрушени. Ние се надявахме изборите да бъдат честни, избори на които българите да се произнесат и могат действително да избират. Това отново не се случи."

Съмнения за манипулации хвърлиха сянка върху изборите в България. Малко преди изборите бяха разкрити 350 000 нелегални бюлетини в печатница, чийто собственик е близък човек на бившата управляваща партия. Опозицията определи случая като безпрецедентен. Вечерта преди изборите в центъра на София се събраха привърженици на различни партии пред централната избирателна комисия и скандираха: "Долу ГЕРБ".

"Това е опит за преврат"

Собственикът на печатницата определи това като опит да бъде компрометиран политическия противник. Прокуратурата обаче започна разследване заради подозрението за нарушаване на политическите права на гражданите. Лидерът на опозиционните социалисти Сергей Станишев беше възмутен: "Тези 350 000 бюлетини съответстват на 10% от очакваните гласове. Такова нещо досега в България никога не се е случвало". Председателят на опозиционната ДПС също не скри своя гняв: "Разкритията на прокуратурата и ДАНС, че незаконно са отпечатани 350 000 бюлетини показват едно – че това е опит за преврат."

Епизодът с бюлетините беше само заключителният акорд на една мръсна предизборна кампания. Тя беше белязана не само от купуване на гласове, но и от аферата с подслушванията. Междувременно бившият премиер Бойко Борисов беше подслушван, докато на среща с държавен прокурор и бившия си земеделски министър обсъждат възможността да бъдат заличени обвиненията в корупция срещу Мирослав Найденов.

(По БГНЕС)

#България #правителство #ARD #избори #отзвук

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници