АП: Българите гласуват на фона на скандали

АП: Българите гласуват на фона на скандали
Избирателната активност може да бъде под 50%, прогнозира АП.
A A+ A++ A

От: АП, автор: Веселин Тошков, превод: БГНЕС

Българите гласуват днес на парламентарни избори, но нито една партия не се очаква да спечели мнозинство, за да състави правителство.

Това подхранва страховете за увеличаване на политическата и икономическа нестабилност в тази закъсала финансово балканска страна.

6,9 милиона избиратели имат възможността да изберат между кандидатите на 36 партии.

Избирателната апатия е широко разпространена по време на кампанията, която също така беше засенчена от скандала с незаконното подслушване. Избирателната активност може да бъде под 50%.

Последните допитвания до общественото мнение показват, че ГЕРБ, която управляваше доскоро, и техните основни опоненти от БСП имат приблизително еднакви резултати.

На тях ще им бъде трудно да получат достатъчно гласове, за да не им се налага да съставят коалиционно правителство.

До пет партии се очаква да влязат в 240-местния парламент, което може да направи формирането на стабилно правителство трудно.

"Очаквам много скоро в страната да се проведат нови избори", заяви политическият анализатор Антон Тодоров.

България се управлява от служебно правителство след оставката през февруари на Бойко Борисов, който беше принуден да се оттегли от властта след протести срещу бедността, корупцията и високите цени на тока.

Репутацията на бившата управляваща партия изглежда опетнена, след като прокуратурата заяви, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е отговорен за незаконното подслушване на своите политически опоненти по време на своя мандат.

Изтеклата информация в медиите също подхранва подозренията, че Борисов може би се е опитал да попречи на дело.

Но може би повече от всичко партията на Борисов ще се опита да спечели общественото доверие на фона на икономическите проблеми.

Шест години след влизането си в Европейския съюз балканската страна с население 7,3 милиона души остава най-бедния член на организацията.

Българите са недоволни от водената политика на строги икономии, която намали публичния дефицит, но също така ограничи разходите за здравеопазване и образование.

Много българи се чувстват потиснати от ниските заплати, които са най-ниските в целия ЕС и възлизат на около 400 евро месечно. Те също така страдат и от безмилостната инфлация.

Българите се чувстват предадени от обещанията, че присъединяването им към ЕС ще им донесе по-добър живот.

Днес над 22% от тях живеят под официалния праг на бедността.

Според официалната статистика, равнището на безработица е 12%, но експерти предполагат, че реалният процент е над 18%.

Обвиненията за фалшификации на предходните избори принуди петте основни опозиционни партии да търсят независимо преброяване на гласовете.

Това е първият подобен случай в историята на страната и то ще бъде осъществено от австрийската агенция SORA.

Вчера прокуратурата и специалните части щурмуваха печатница и иззеха 350 000 незаконни бюлетини, които са отпечатани над законно определената бройка и са били готови да бъдат използвани по време на изборите.

Президентът на страната призова българските граждани да гласуват масово, за да се противодействат на възможното купуване на гласове, което би могло да повлияе на резултата от битката.

"Колкото и да са сценаристите, те нямат никакъв шанс срещу милиони българи, които могат да дадат своя глас за бъдещето на страната", каза Росен Плевнелиев след като гласува.

#ЕС #Цветан Цветанов #Бойко Борисов #Росен Плевневлиев #SORA #България #избори #отзвук

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници