Ройтерс: В България се очертава безизходица след вота

Ройтерс: В България се очертава безизходица след вота
Която и партия да спечели изборите, е малко вероятно да получи силен мандат с голяма подкрепа от населението. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Двете основни политически партии в България правят последни усилия, за да привлекат разтревожените избиратели преди изборите в неделя, които вероятно ще доведат до дълъг период на пазарлъци за съставянето на правителство, пише Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Партия ГЕРБ на Бойко Борисов беше принудена да подаде оставка през февруари, след като хиляди хора излязоха на улиците, за да протестират срещу високите сметки за ток, ширещата се корупция и ниския жизнен стандарт.

Тя се озова в тежка битка с най-големия си опонент БСП за управлението на най-бедната страна в ЕС, тъй като една пета от избирателите все още не са решили за кого ще гласуват, коментира агенцията.

Която и партия да спечели обаче, е малко вероятно да получи силен мандат с голяма подкрепа от населението.

Предизборната кампания беше скромна, а ГЕРБ избягваше гръмки събития заради протестите, коментира Ройтерс. Най-малко двама лидери на протестите планират демонстрации в деня на изборите.

Ако нито една партия не успее да сформира мнозинство, България ще трябва да организира нови избори вероятно през септември и да остане със служебно правителство, което обеща фискална стабилност, но има ограничени правомощия да създава политики или да осъществява реформи.

Мнозина избиратели не са доволни от предложения им избор и от кампанията, която е съсредоточена повече върху очернянето, отколкото върху предлагането на ясни политики за създаване на работни места и повишаване на жизнения стандарт, който е по-малко от половината на средния за ЕС, пише Ройтерс.

Борисов може да потърси неофициален съюз с националистите от "Атака" и подкрепящата бизнеса България на гражданите. Социалистите в миналото работеха с ДПС, но двете заедно няма да имат мнозинство. Те могат да преговарят и за подкрепата на България на гражданите, коментира агенцията.

#избори #Бойко Борисов #България #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници