АФП: България е заплашена от нестабилност след изборите

АФП: България е заплашена от нестабилност след изборите
Който и да е победителят, сформирането на правителство след изборите е почти мисия невъзможна, смятат политолозите, цитирани от АФП. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

След като протестираха в продължение на седмици срещу бедността, българите се готвят да гласуват в неделя, за да изберат нов парламент, в който вероятно нито една партия няма да има мнозинство според социологическите институти, прогнозиращи повишена нестабилност след изборите, коментира АФП, цитирана от БГНЕС.

„Никога не ни е било толкова трудно да направим прогноза в навечерието на избори“, призна Юли Павлов, директор на Центъра за анализ и маркетинг.

Последните анкети дават близки резултати на ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов, свален през февруари от улицата, и БСП.

АФП цитира осем проучвания, според които ГЕРБ получава между 29 и 35%, запазвайки минимална преднина пред БСП (25–32,3%).

Скандалът с незаконните подслушвания, в който беше замесен близкият до Борисов бивш вътрешен министър Цветан Цветанов, доминира в дебатите между двете големи партии, а безработицата и хроничната мизерия в най-бедната държава – членка на ЕС, останаха на второ място, коментира АФП.

В действителност виждайки игнорираните си очаквания от големите партии, „много избиратели искат да гласуват за трета партия, 20% продължават да се колебаят“, подчертава Станислав Стоянов от „Алфа Рисърч“.

Малките формации се възползват от това, главно ДПС (между 8,3 и 15%) и „Атака“ (6-9%).

Според АФП партията на бившия еврокомисар Меглена Кунева, която получава подкрепа между 3 и 6,5%, може да се окаже в позицията на балансьор.

Който и да е победителят, сформирането на правителство след изборите е почти мисия невъзможна, тъй като възможностите и желанието за коалиция изглеждат ограничени, смятат политолозите.

„Можем да очакваме нестабилно политическо положение на фона на гнева и неудовлетвореността, а това ще бъде експлозивно положение“, обобщава Кольо Колев, директор на института „Медиана“, който се опасява от възобновяване на протестите.

Множество обвинения в оказване на натиск върху избирателите и купуване на гласове, което изкушава най-бедните, предимно ромите, вече помрачиха тези избори, коментира АФП.

Прокуратурата съобщи, че е започнала 26 разследвания. Според анкета, публикувана от института НЦИОМ днес, 12% от избирателите са заявили, че са готови да продадат гласа си.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) изпрати армада от над 200 наблюдатели, за да следят протичането на изборите. Опозиционните партии поискаха паралелно преброяване на гласовете от австрийския институт СОРА заради опасения за измама.

#избори #Бойко Борисов #Цветан Цветанов #Станислав Стоянов #Меглена Кунева #Кольо Колев #ОССЕ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници