Бойко Борисов: Да поемеш управлението в тази тежка криза, е самоубийство за всяка партия

Бойко Борисов: Да поемеш управлението в тази тежка криза, е самоубийство за всяка партия
A A+ A++ A

„Готов съм да ида в опозиция“. Това каза лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин“ на бТВ, предаде „Фокус“.

„Сега ще бъда депутат; в предишните случаи не съм желал да бъда депутат и съм имал ясни цели. Но след четири години, в най-жестокото време за света... Аз мога да им кажа, че много лошо ще стане в следващите години, който и да е. Бих поздравил всеки, който се нагърби с тежестта да носи политическа отговорност. Не като Станишев да посочва друг; пожелавам успех на всички партии, ще ги подкрепям за важни теми в парламента“, каза Бойко Борисов.

По думите му в социологическите проучвания на въпроса кого най-много предпочитат хората за премиер, първи е Борисов, след него - Орешарски.

След мен Станишев е следващият, който е подготвен, бил е четири години, това е много време, много знания, той да си поеме отговорността. Аз ще го поздравя, защото това е много отговорн ход. Да поемеш в следващите месеци и години управлението на България в тази тежка криза, това е самоубийство за всяка една политическа партия. Имаме много герои, които са си дали живота по време на войни, на тези тежки кризи. Така се е случило, на едни по време на война, ако на нас се случи, ще си понесем отговорността в тази тежка криза.

Жертва сме на огромна манипулация, отговори Борисов на въпроса какво ще каже на хората.

Всяка държава, която е приела, че финансова дисциплина е мръсна дума, като станат 67-80% безработицата, като им фалират банките в Кипър, всички ще се сетят за моите думи, каза той.

Всеки народ сам си избира този, който го управлява, може да се подвежда, може и да не се подвежда, каза Борисов.

Гледайте какво сме направили само в градовете, в които сме повторили мандата си. Каква беше София, какъв беше Бургас. С удоволствие бих влязал в коалиция, но с партии по теми като финансова дисциплина, енергийна ефективност, екология и биоземеделие да сме на едно мнение. Винаги съм разговарял открито с тях; в парламента винаги съм ходил да поздравя и Станишев, защото да си премиер в България, е тежка работа. Не виждам „Реал“ и „Барселона“ да направят общ отбор; нито „Левски“ и „ЦСКА“. Но ако са силни, хората гледат с удоволствие. Пожелавам си силни и отговорни партии, които да не говорят с компромати, а да говорят с цифрите, каза Бойко Борисов.

Хората, ако се подведат да изберат БСП в неделя, ако почнат да строят „Белене“, 40 години такива като мен ще казват, господа, няма как да се промени нещо. Тези 20 милиарда няма кой да ги върне. БСП казва - ще строим „Белене“, ДПС казва - няма да строим. Иван Костов казва - няма да го строим, Волен Сидеров казва - ще го строим, посочи Борисов. Хората нека си зададат въпроса - защо всички са срещу ГЕРБ, каза Борисов. Едните продаваха „Балкан“, „Мариците“, сега всички са се обединили. Еднопартийното управление е най-доброто за хората, защото има политическа отговорност. За всичко, за което ме питате, мога да кажа - тук е виновен коалиционният партньор или формулата три - пет - осем, и т.н.

Към датата на падане на правителството и подаване на оставка; може да са били 180 км магистралите, но в тези два-три месеца ще излязат няколко лота и ще станат над 250 км магистрали, и то - стратегически. Или Дунав мост 2 - така съм го оставил от един абсолютно провален проект. Защо те не построиха „Тракия“ във време, когато при Орешарски са оставали излишъци.

Спорили сме на тема дали да не вдигнем дефицита. Но ниският дефицит прави по-малки лихвите по кредитите. България плаща огромни лихви по кредити. Ако сега дойдат хора, които се подведат и вземат големи заеми, всяко следващо поколение ще плаща тези заеми, каза Борисов.

Срещу мен винаги са излизали с компромати. Помните ли как изглеждаше бул. „Витоша“ с трафика, сега като видите каква е красота; помните ли какво беше на Телевизионната кула; помните ли Околовръстното и южната дъга? Защо не са правени 20 години? По време на нашето управление станахме като Рим, Париж, Лондон. Това са безспорни факти, които никой не може да отрече, каза Борисов.

Ако водим дебат за това кой какво е построил, винаги ще го загубят. По темата доходи - от първия ден започнахме да вдигаме пенсиите до последния ден. Най-бедната държава, безспорно, кой ги доведе до това? На мен ми се падна да управлявам в най-жестокото време, когато се разсипват държави. При Орешарски е имало 3,5 милиарда лева излишък. За инвестициите, когато няма стабилна политическа ситуация, естествено, че ще бъдат 30-40 милиона лева за първите 3-4 месеца. Станишев отчита 20 милиарда лева инвестиции - 75% са били в София. А това, от което трябва и двамата да се срамуваме, е, че тези инвестиции са в спекулативното строителство, в големите курорти и т.н. Инвестициите бяха в молове, мобилни оператори, ЕРП-та.

На въпрос дали очаква, че ще му бъде повдигнато обвинение във връзка с разговора, Борисов каза: Не мога да допусна, че на жертвата, в случая аз, ще се случи това. Че са ми закичили и оборудвали къщата, да ме подслушват незаконно, каза Борисов.

#ЦСКА #Левски #ГЕРБ #Бойко Борисов #БПС #ДПС #Станишев #Орешарски #Реал #Барселона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници