Министър Василев: От 1 юли цената на тока може да не се променя

Министър Василев: От 1 юли цената на тока може да не се променя
Държавното дружество в Маришкия басейн ТЕЦ 2 изяви желание да се намали цената на тока, който те произвеждат, защото и те успяха да намерят резерв". Това заяви министърът на енергетиката Асен Василев в интервю за БНР. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Намерени са резерви в мините. Държавното дружество в Маришкия басейн ТЕЦ 2 изяви желание да се намали цената на тока, който те произвеждат, защото и те успяха да намерят резерв". Това заяви министърът на енергетиката Асен Василев в интервю за БНР.

Все още не са приключили всички разговори за ценообразуването и резервите, но има вероятност след първи юли цената на тока да не се променя, заради намерените резерви, поясни Василев, цитиран от "Стандарт".

По думите му още се търсят резерви във всички други държавни предприятия. „Те трябва да дойдат от изпълнителните директори, синдикатите и всички групи", допълни той. „За да се случи това обаче те трябва да отговарят на две условия - първо, да не застрашават финансовото здраве на дружеството, второто нещо - да не застрашават сигурността на дружеството.

В голямата си част тези резерви могат да бъдат намерени след премахването на външни доставчици на ток или при подобряването на условията по външни договори", разясни министърът на енергетиката.

Министър Василев обясни оставането на поста на директора на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов с намерението на правителството да бъдат направени конкурси за професионален мениджмънт в областта на енергетиката. „Не съм се уплашил от нищо. Енергетиката е тежък ресор, винаги има натиск, но трябва да се следва натискът на гражданите. Всички производители, доставчици, хора, които работят в сектора, имат интереси. Нормално е всеки да си брани позицията. Но ние трябва да отстояваме позицията на гражданите", каза Василев.

По темата за поисканата негова оставка от Българската фотоволтаична асоциация министър Василев каза, че заедно с вицепермиера Захариева са имали среща с представители на Асоциацията, на която са обсъдили нещата.

"Има готовност да се започнат разговори, да се види как зелената енергия може да се развива устойчиво в България", обясни Василев.

#Асен Василев #АЕЦ "Козлодуй" #Валентин Николов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници