Журналист и блогър се скараха с протестиращи в тв ефир

Журналист и блогър се скараха с протестиращи в тв ефир
A A+ A++ A

Журналист и блогър влязоха в своеобразен спор с лидери на протестиращите срещу монополите в ефира на бТВ. Медийните представители изразиха недоволство от факта, че лицата от масовите демонстрации от началото на годината не са успели да се обединят и до голяма степен подлъгват избирателите с популистки обещания без ясна програма зад тях.

„Лицемерно е да се изваждат политически тези без програма, без конкретика. Нормално е в криза хората да имат по-скоро ляво мислене, но се правят опити за яхване на това напрежение и недоволство, то се поддържа със заплахи от рода на какво ще стане след изборите и т.н. Аз твърдя, че следя нещата отдавна и от близо и вече съм объркан кои са движенията на протестиращите, кой е лице, кой не е лице, кой се е компрометирал и кой не...”, заяви пред bTV Асен Генов – блогър на сайт за политика.

Според него в началото на демонстрациите така наречените лидери са настоявали за смяна на статуквото и политическата система у нас, а сега много от тях са в листите за изборите, тоест подкрепят традиционния модел на управление – представителната демокрация. „В България и досега имаше няколкостотин обществени съвета. Защо досега не се положиха усилия те да заработят, вместо да се създават нови“, попита Генов.

На този въпрос представителите на протестиращите от януари и февруари отговориха, че съществуващите досега съвети не са имали волята да упражняват лостовете си на натиск върху отговорните органи. Освен това в тях били включени „удобни“ на властта хора.

Според Янко Петров новосъздадените и работещи вече обществени съвети са едно от малкото хубави неща, случили се до момента след масовото излизане на хората по улиците.

„Хубавото са обществените съвети. Хубаво е и това, че се изкарват кирливите ризи на политиците – почват да се вадят компромати. Те самите почват да застават един срещу друг. Връзките между тях се разкъсват“, каза още той по отношение на скандала с подслушванията.

Според Петров и след изборите на 12 май ще има протести, тъй като „напрежението продължава да расте, цените ще продължават да растат“.

За тези думи се хвана журналистът Иван Бакалов, според когото цените е нормално да растат в една пазарна икономика. Големият въпрос бил защо не растат доходите. „Трябва да растат доходите, а не като в комунизма да връщат цените. Трябва да има поне още 10-15 ЕРП-та, това е в Европа“, заяви той.

Според него в бюлетината има 45 партии и не е редно гражданите да смятат, че нямат избор. Според него важното е да се гласува и в парламента да влязат повече партии. „Хората ги манипулират, а и те разсъждават погрешно – че ако гласуват за малка партия, гласът им се губи. Затова не отиват да гласуват, защото мислят, че и без това ще спечели Борисов или за да не подкрепят комунистите. Това помага на големите партии. Има 45 партии в бюлетината – има избор“, каза още журналистът.

Кандидат-депутатът от Движение за граждански контрол Йоана Иванова от своя страна обвини медиите, че не са обърнали достатъчно внимание на партиите, родени от улицата, и какво те предлагат. „Съмнявам се, че нещо ще се промени, просто ще се затвърди, че има нужда от промяна“, каза тя.

Людмила Манова, лице на недоволството в Благоевград, също изрази съгласие с мнението, че вотът „няма да промени нищо и ще последват масови протести в цялата страна“.

#бТВ #спор #журналисти #блогъри #протестиращи #избори #протести #популизъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници