SORA: Не сме изготвяли подобно преброяване за парламентарни избори

SORA: Не сме изготвяли подобно преброяване за парламентарни избори
Огрис сподели, че след като компанията му е била поканена и е дала най-добрата оферта, поръчката е била наложена. Снимка: wienerzeitung.at
A A+ A++ A

 

Досега сме правили подобни паралелни преброявания за телевизионни станции, но за парламентарни избори такива не сме изготвяли“, заяви пред бТВ Гюнтер Огрис, съосновател на австрийската фирма SORA, която ще прави паралелното преброяване на парламентарните избори на 12 май.

В Австрия всички имат пълно доверие на преброяването на резултатите от изборите, каза още Огрис.

„Имало е все пак малки опити за измама от страна на кметове, когато е ставало въпрос за избор по пощата с писма, но те са били заставени да напуснат постовете си“, разказа той.

„В Австрия цари доверие в демокрацията. Когато дойдох за първи път в България, усетих едно много силно и очевидно недоверие в изборите. Тогава ни дойде идеята това, което правим в Австрия за телевизионните станции, да го направим за изборите тук“, обясни австриецът

Огрис сподели, че след като компанията му е била поканена и е дала най-добрата оферта, поръчката е била наложена.

„Появи се едно недоверие в механизмите на преброяване на гласовете, което наложи да направим проучване и да отправим покани към няколко компании, които биха извършили компетентно паралелно преброяване“, каза евродепутатът Кристиян Вигенин.

„Това преброяване само по себе си няма официален характер, но искаме да дадем усещане за демократичност“, заяви Вигенин и допълни, че според него то ще има превантивен ефект.

„Гаранцията, че SORA ще бъде максимално точна в своята преценка, е, че всичко е прозрачно, много по-голяма прозрачност от тази, която гарантира ЦИК. Целта ни е честни и коректни избори“, допълни той.

Вигенин каза, че ГЕРБ са се включили с желанието си за паралелно преброяване на гласовете на късен етап.

„Ако ние вярвахме, че те целят честни избори, въобще нямаше да подходим към тази мярка и поръчка към SORA. Но ние имахме съмнения, че те подготвят манипулация и фалшификация на вота“, обясни евродепутатът.

Паралелното преброяване на SORA ще струва повече от 140 хил. евро.

#избори #SORA #паралелно преброяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници