„Време за избор“: 84,8% от българите критични към демокрацията у нас

„Време за избор“: 84,8% от българите критични към демокрацията у нас
Най-голям е делът на онези, които все още не са решили за кого да гласуват сред избирателите от 2009 година на ГЕРБ – 28,9%, и на Коалиция за България – 20,3%. Снимка: ngobg.info
A A+ A++ A

 

84,8% от българите, посетили платформата „Време за избор“, са настроени критично към състоянието на демокрацията в страната, съобщава БГНЕС.

В проучването са участвали 5400 потребители, попълнили въпросника на „Време за избор“, създаден на 12 април от екипа на Европейския институт, Центъра за електронна демокрация в Арау, Швейцария, и Виртуалната лаборатория за публични политики на НБУ.

43,3% не са особено удовлетворени от състоянието на демокрацията у нас, а 41,5% се определят като напълно неудовлетворени от развитието й.

26,4% от попълнилите въпросника все още не са решили за кого биха гласували на предстоящите избори на 12 май, като 18,8% от отговорилите посочват, че предпочитат да не споделят партийните си предпочитания, а едва 6,0% са отбелязали, че няма да гласуват.

Готовност за повторение на вота си от парламентарните избори през 2009 година са изразили 37,2% от онези, които са гласували за ГЕРБ, 55,7% от гласувалите за Коалиция за България, 50,8% от гласувалите за „Атака“ и 52,2% от гласувалите за Синята коалиция.

Най-голям е делът на онези, които все още не са решили за кого да гласуват сред избирателите от 2009 година на ГЕРБ – 28,9%, и на Коалиция за България - 20,3%.

Водещото значение при определянето на предпочитаната политическа партия или коалиция е близостта на политическите идеи, като 44,1% от попълнилите въпросника са отбелязали този отговор.

Най-рядко посочваната причина е очакването партията да окаже лична подкрепа или да помогне на семейството на анкетираните – едва 2,4% от българските избиратели са посочили това като мотивация за партийния си избор.

Профилът на избирателите, посочили отношението си към 30-те твърдения от платформата „Време за избор“, се доближава до характеристиките на активната и високо образована част от българските избиратели. Това са хора с политическа позиция и ясно изразен интерес към развитието на политическия процес в България, предава БГНЕС.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници