На 13 май ще са ясни резултатите от паралелното преброяване

На 13 май ще са ясни резултатите от паралелното преброяване
Ако изборните резултати покажат системни отклонения от общите модели, то това ще може да се тълкува като знак за евентуални нарушения, смятат от компанията. Снимка: capital.bg
A A+ A++ A

 

Първите данни от паралелното преброяване на гласовете от изборите на 12 май трябва да са ясни на сутринта на следващия ден, съобщава БГНЕС.

Преброяването ще се извърши от австрийския Институт за публични изследвания и консултации SORA, специализирал в методологията в областта на изборите, политологията и социологията.

Коалиция за България, ДПС, „Атака“, коалицията ДСБ-БДФ и Движение „България на гражданите“ са подписали споразумението за провеждане на паралелно преброяване на резултатите от Парламентарни избори 2013.

Във всички над 11 900 секции ще бъде осигурено преброяването на резултатите, а прогнозите, анализите и данните ще бъдат публикувани на интернет страницата http://fairelections-bulgaria.eu.

За максимална прозрачност SORA ще публикува онлайн изходен код на паралелното преброяване с линкове към оригиналните протоколи на съответните избирателни комисии. Гражданите ще могат да проверяват резултатите в собствената си секция и община и дори да свалят сканиран файл на оригиналния протокол на съответната избирателна комисия.

Освен паралелното преброяване от SORA ще направят и прогнози на резултатите и статистически анализи. Прогнозите ще бъдат на базата на резултатите от 600 от общо 11 900 секции.

След готовите резултати от 600-те секции екипът на Института ще предостави статистически обоснована прогноза за окончателния резултат още между 22:00 и 24:00 часа в изборната нощ.

От фирмата подчертават, че разпределението на изборните резултати следва определени модели, при положение че изборите се провеждат по честен начин и съгласно демократичните принципи.

Ако изборните резултати покажат системни отклонения от общите модели, то това ще може да се тълкува като знак за евентуални нарушения, смятат от компанията.

Отклонение от 1-1,5% не би трябвало да създаде проблем, коментира един от основателите на SORA, Гюнтер Огрис. Само в един случай от 50 кампании, в които е участвал институтът, отклонението е било съществено за преминаване на бариерата за влизане в парламента, обясни той.

#избори #паралелно преброяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници