Тегленето на пари от различни банкомати струва 120 лева годишно

Тегленето на пари от различни банкомати струва 120 лева годишно
Разходът за една транзакция може да стигне до 2 лв., а българите теглят средно пет пъти пари в брой на месец. Снимка: „24 часа“
A A+ A++ A

Около 120 лв. годишно ни струва тегленето на пари с дебитна карта от банкомат на чужда банка, показва съвместен анализ на MoitePari.bg и Пощенска банка, цитиран от „24 часа“.

Разходът за една транзакция може да стигне до 2 лв., а според информацията на анализаторите българите теглят средно пет пъти пари в брой на месец. Така разходите стигат до 10 лв. месечно, или 120 за годината.

Специалистите съветват да се ползва банкомат на банката, която е издала дебитната карта. Така разходите са многократно по-ниски.

Плащането на такси с картата обикновено не струва нищо, добавят финансистите. Има случаи, в които все пак такса се начислява и тя е от 15 до 50 ст. за операция.

Подобна е сумата и за плащане на стоки и услуги, ако се ползва ПОС на друга банка. Проучването сочи, че по този начин картите се използват между 2 и 5 пъти месечно, а когато има такса, тя би достигала максимум 2.50 лв. на месец, тоест 30 лв. за година.

При ползване на дебитна карта понякога няма такси, ако клиентът ползва преференциални условия. Изискването е да попадате в списъка на одобрени от банката работодатели, чиито служители имат право на такива облекчения.

#банкомат #банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници