Орешарски: Време е да се преразгледа функцията на плоския данък

Орешарски: Време е да се преразгледа функцията на плоския данък
Според Орешарски е необходимо да се коментира темпото на фискална консолидация, а не толкова нейният смисъл и ползи. Снимка: България Он Еър
A A+ A++ A

„Време е да се преразгледа функцията на плоския данък от гледна точка на изключително ниската реална платежоспособност на минималните доходи“, заяви в студиото на Денят ON AIR финансистът Пламен Орешарски.

310 лева остават далеч под всякакви стандарти за издръжка на живот. В този смисъл е очевидно, че или трябва да бъде повишена минималната работна заплата, или да се направят някакви облекчения. Може би по-приемливо е да се освободи минималната работна заплата от налог, отколкото да се отнема конкурентоспособност от бизнеса“, обясни експертът.

„Това е инструмент, който трябва да се преразглежда, защото едно е да имаш плосък данък по време на икономически растеж, съвсем друго е при стагнация“, каза още бившият финансов министър.

Относно казуса с „Лукойл“ и поставянето на измервателни уреди, съгласно Наредба 3, Орешарски обясни, че не е оптимист и не смята, че подобни мерки биха повишили събираемостта на приходите от акцизи върху горивата.

Силните мерки на фискална консолидация, най-вече по настояване на германския канцлер, пренатегнаха пружината и заради това доста страни от южната периферия забавят своя икономически ръст, което заплашва както еврозоната, така и останалите страни, каза още финансистът.

Според него е необходимо да се коментира темпото на фискална консолидация, а не толкова нейният смисъл и ползи.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници