Минчо Минчев записа Виенявски за „Златния фонд“ на БНР

Минчо Минчев записа Виенявски за „Златния фонд“ на БНР
Снимка: БНР
A A+ A++ A

Виртуозът на цигулката със световна слава проф. Минчо Минчев записа Концерт за цигулка и оркестър №1 на Хенрик Виенявски  с радиосимфониците за „Златния фонд“ на БНР. Маестрото репетира със Симфоничния оркестър на БНР за концерта си утре – 26 април, от 19:00 ч. в зала „България“. В традиционната петъчна музикална вечер – част от цикъла на радиооркестъра, ще прозвучат творби от полски композитори под палката на Томас Калб, съобщиха от Националното радио.

В програмата са включени  Увертюра към операта „Халка“ на Станислав Монюшко, Концерт за цигулка № 1, написан от Хенрик Виенявски, и „Книга за оркестър“ – творба, с която ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на композитора Витолд Лютославски.  Произведението е създадено през 1968 г. и според мнението на критиката  представлява  своеобразна енциклопедия, демонстрираща красотата на оркестровите  тембри. Виенявски посвещава Концерта си за цигулка на краля на Прусия – Фридрих Вилхелм ІV.

В музиката е кодиран пламенният изпълнителски маниер и съвършената изпълнителска техника на младия полски композитор, който по онова време е само на 18 години.  Виенявски пише бляскави пасажи, елегантна орнаментика и ефектни щрихи, които изискват виртуозно майсторство от солиста-цигулар.

Именно с тази творба изтъкнатият български инструменталист Минчо Минчев става лауреат  на Международния конкурс на името на „Виенявски“ в Полша. Преди това Минчев учи при проф. Емил Камиларов в Музикалната  академия в София, а след това специализира при Ифра Нийман в Лондон. Следват призове от престижните конкурси „Паганини“ -  Италия, 1970 г., и  „Карл Флеш“ - Обединеното кралство през 1972 и 1974 г. Маестро Минчев е чест гост на водещите състави по света, сред които Лондонската кралска филхармония, Амстердамският симфоничен оркестър, Женевският радиоцентър, филхармоничните оркестри на Дрезден, Букурещ, Атина, Санкт Петербург, Истанбул, Атина и др.

Минчо Минчев е носител  на наградата на Българското национално радио – „Музикант на годината“ (1993) , има множество реализирани записи у нас и в чужбина.  През 1990 г. започва да  преподава във „Фолкванг Хохшуле“  в Есен – Германия, води майсторски класове в Мексико, Куба, Турция, Гърция, Македония Словакия, Япония, Южна Корея, Австралия. От 1993 е председател на Фондация „Панчо Владигеров“, артистичен директор е на Международната лятна академия „Варненско лято“.

Гостуващият диригент Томас Калб учи дирижиране в Хамбург при Клаус-Петер Зайбел и Вилхем Брюкнер Рюгеберг. Печели конкурс на Германския съвет за музика през 1987, след което дебютира на диригентския пулт на Мюнхенската филхармония в Бетовеновата зала в Бон (1989). През следващите три години е първи диригент в Gärtnerplatztheater в Мюнхен, а през 1992 е поканен в  Националния театър в Манхайм.  В творческата му кариера следва десет години на поста генерален музикален директор в Хайделберг. След рутината от  щатната работа Томас Калб избира амплоато на гостуващ музикант и приема покани от Мюнхенската филхармония, симфоничните оркестри на Баварското и Северногерманското радио, Мюнхенския радиооркестър, филхармониите на Вюртемберг и на Югозападна Германия, Симфоничния оркестър на Радио „Щутгарт“. Реализирал е концертни турнета в САЩ, страните от ОНД, Франция, Италия, Израел и Дания.

Концертът на  Минчо Минчев и радиосимфониците на 26 април (петък)  от 19:00ч. в зала „България“  се осъществява с любезното съдействие на Полския институт - София, и ще се излъчва директно по програма „Христо Ботев“ на БНР.
Билети могат да бъдат закупени на касите на БНР - на бул. „Драган Цанков“ 4 и „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.

#Минчо Минчев #концерт #БНР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници