Адвокат Екимджиев: Нещо кара прокуратурата да преиграва

Адвокат Екимджиев: Нещо кара прокуратурата да преиграва
Адвокат Михаил Екимджиев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Както се казва в един стар милиционерски виц, рано е да се каже дали главният прокурор Сотир Цацаров ще стигне докрай в разследванията с нерегламентираните подслушвания. Това каза пред БНР адвокат Михаил Екимджиев, председател на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, в коментар за скандала с подслушванията, цитиран от БГНЕС.

Все още не знаем дали това, което прави в момента прокуратурата, е последователна и принципна тактика за прилагане на закона – еднакво спрямо всички, или е просто поредното заиграване в този нажежен политически период, каза Екимджиев.

Има сигнали за безпринципност и непоследователност, каза Екимджиев и припомни за информацията от преди седмица за потресаващите злоупотреби със СРС-та на прокурора от Софийска градска прокуратура Роман Василев. „Там последствия няма, няма дисциплинарно наказан – там имаше театър за наивните, гротеска. Факт е, че там последствия няма, за разлика от мълниеносната реакция на г-н Цацаров по отношение на Малена Филипова и предложението за дисциплинарно уволнение“, коментира адвокатът.

Според него прокуратурата показва бързо образуване на наказателни производства спрямо полицейски офицери (началниците на СДОТО – бел. ред.), а Роман Василев, който рецидивира по отношение на злоупотребата с правомощие (поставянето на колене на Николай Цонев и го нарече „абсолютен престъпник“) – тогава нямаше последици. Давността още не е изтекла за ареста на Николай Цонев, нови данни излязоха за злоупотреба със СРС-та във връзка с подслушването на Тенчо Попов и Петър Сантиров и там последици няма, каза Екимджиев. Той смята, че има двоен аршин. Има нещо, което кара прокуратурата и това определено не са доказателствата, което кара прокуратурата да заиграва доста активно, даже да преиграва, заяви още адвокатът.

По повод изказването на Калин Георгиев, който каза, че прокуратурата трябвало да събира и оневиняващи доказателства, Екимджиев заяви: Хубаво е, че животът и динамиката на обществените процеси карат висши полицаи и прокурори да четат Наказателно-процесуалния кодекс, пък дай боже да го разберат, запомнят и прилагат последователно.

Задължение на държавата е да изпълни решението на Европейския съд по правата на човека, което влезе в сила преди повече от три години. Основните критики в това решение са, че цялата дейност по осъществяването и контрола на специалните разузнавателни средства е концентрирана в МВР и съгласно чл. 34 от Закона за СРС, от който сега Цветан Цветанов бяга като дявол от тамян, министърът на вътрешните работи осъществява цялостен контрол върху съдбата на събраната чрез СРС изключително чувствителна информация.

Според Европейския съд това е абсолютно недопустимо, защото се поставя под заплаха правото на личен живот на всеки човек – независимо дали е български гражданин или чужденец под юрисдикцията на Република България. Тоест, трябва да има външен контрол, трябва да има по-надежден съдебен контрол, заяви Михаил Екимджиев.

Има ли наистина основание за толкова рязко навлизане в личната сфера на хората, за които се иска подслушване, запита адвокат Екимджиев.

#Екимджиев #прокуратура #подслушване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници