Станишев за „Дер Щандарт“: ГЕРБ създаде империя на злото

Станишев за „Дер Щандарт“: ГЕРБ създаде империя на злото
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Управлението на Бойко Борисов не донесе нищо добро за България. След изборите на 12 май трябва да се сформира правителство на националното съгласие. Това заявява в обширно интервю за вестник „Дер Щандарт“ лидерът на най-голямата опозиционна партия Сергей Станишев.

На въпрос на изданието защо предлага своя бивш финансов министър Пламен Орешарски за министър-председател, Сергей Станишев отговаря: „На първо място, защото ситуацията в България е изключителна днес. Имахме едно правителство, което за почти четири години на власт създаде политически и икономически монопол“.

Според Станишев по този начин кабинетът на Бойко Борисов и ГЕРБ попречиха на развитието на обществените и демократичните институции в страната.
„Това доведе до застой в икономиката. Загубени са 400 хиляди работни места, нещата отиват на зле. През февруари тази година около 200 хиляди души излязоха по улиците и правителството беше свалено от власт“, заяви лидерът на БСП.

„При тези обстоятелства, за да се излезе от кризата, за да се постави икономиката обратно на крака, ние се нуждаем от програмно правителството с широка парламентарна подкрепа“, смята Станишев.

Той обяснява и причините, поради които не е издигнал своята кандидатура за премиер. Станишев смята, че всеки партиен лидер в България, колкото и популярен да е той, в момента може да се превърне в пречка при осъществяването на належащите реформи от един следващ кабинет, който ще се нуждае от широка подкрепа. Също така като ръководител на Партията на европейските социалисти (ПЕС) имам редица ангажименти, от които не искам да бягам, уточнява Станишев.

„Загрижен съм за българския народ. Искаме положителна промяна и правителство на националното спасение. То ще помогне на демокрацията в България. По-голямата част от българите са наясно, че ГЕРБ трябва да си върви, защото е създала империя на злото. И БСП е единствената гаранция, че това може да се случи“, подчертава Станишев.

Той отбелязва, че „страх е сковал обществото“ в България. Станишев дава пример със социологическо проучване, където хората отказват да разкрият истинските си предпочитания и симпатии, защото се страхуват.

„Правителството на ГЕРБ създаде една полицейска държава. Можете да бъдете сигурни, че 70 процента от българите не искат втори мандат за тях“, подчертава Станишев.

(По БГНЕС)

#Станишев #БСП #ГЕРБ #избори #ПЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници