Орешарски: ЕК ще ни подкрепи срещу безработицата и бедността

Орешарски: ЕК ще ни подкрепи срещу безработицата и бедността
Пламен Орешарски се срещна с председателя на ЕП Мартин Шулц, с еврокомисаря по социалните въпроси Ласло Андор и с белгийския премиер Елио Ди Рупо. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия ще подкрепи нашите мерки за борба срещу безработицата и бедността, обяви номинираният от БСП за премиер Пламен Орешарски след срещата си с еврокомисаря по социалните въпроси Ласло Андор в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на социалистите.

Орешарски е изразил неудовлетворение, че до края на 2012 г. България е получила едва 36,19% от Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд.

Орешарски е посочил, че младежката безработица у нас е достигнала 30 % по официални данни, а по неофициални надминава 40% и вече изпреварва средната за ЕС.

„Новата европейска мярка - т.нар. младежка гаранция, лансирана от европейските социалисти и за която са предвидени 6 милиарда от европейския бюджет, ще бъде шанс за завършващите своето образование млади хора и ние ще създадем условия тя да бъде приложена незабавно в България", обеща Орешарски.

Според съобщението Ласло Андор бил впечатлен от мерките, които БСП има намерение да реализира.

Впечатлен от програмата на социалистите е бил и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, с когото Орешарски също се е срещнал в Брюксел, посочват от пресцентъра на БСП.

„Струва ми се, че ако българите се доверят на г-н Орешарски, то България ще бъде в ръцете на компетентен, подготвен и честен мъж", заявил Шулц по време на срещата.

Председателят на ЕП е изразил загриженост за състоянието на демокрацията и правата на гражданите и за състоянието на медийната среда в България.

Орешарски се срещна и с белгийския премиер Елио Ди Рупо, който споделил с кандидата на БСП за премиер опита си от съставяне на широко коалиционно правителство в Белгия.

Орешарски посочил, че ще търси максимално широка парламентарна и обществена подкрепа за следващото правителство на България въз основа на управленска програма с ясно очертани цели и приоритети.

Той е уверил Елио Ди Рупо, че след изборите България ще стане по-привлекателно място за инвестиции и е посочил, че разчита белгийският бизнес да обърне отново поглед към страната ни.

#Пламен Орешарски #Елио Ди Рупо #Мартин Шулц #Ласло Андор #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници