Правителството одобри проекта за граничен пункт на Дунав мост-2

Правителството одобри проекта за граничен пункт на Дунав мост-2
Все още не е създадено и смесеното дружество, което ще управлява съоръжението, но подписаното през февруари споразумение за създаването на компанията е предложено за ратификация с днешно решение на правителството. Снимка: manager.bg
A A+ A++ A

Министерският съвет одобри проекта за междуправителствено споразумение между България и Румъния за откриването на граничен контролно-пропускателен пункт на новия комбиниран мост над река Дунав, който свързва Видин и Калафат, съобщава „Дневник“.

Споразумението ще бъде сключено чрез размяната на вербални ноти, съобщиха от правителствената пресслужба.

Не се уточнява кога ще бъде готово съоръжението, въпреки че е предвидено мостът да бъде пуснат в експлоатация през май.

Все още не е създадено и смесеното дружество, което ще управлява съоръжението, но подписаното през февруари споразумение за създаването на компанията е предложено за ратификация с днешно решение на правителството.

Споразумението предвижда създаване на съвместно акционерно дружество, с равни дялове на собственост от българска и румънска страна, което да отговаря за експлоатацията и поддръжката на моста и прилежащата му инфраструктура на двата бряга на Дунав.

Седалището на дружеството ще бъде във Видин с клон в Калафат, а всички процедури по учредяването и регистрацията му ще бъдат изпълнени в съответствие с българското законодателство, посочват от правителството.

Капиталът на дружеството ще бъде в размер на 300 хил. лв., разпределен в 300 акции с номинал 1000 лв.

По-голямата част от печалбата на дружеството ще постъпва в България заради договорката, че приходите от таксите ще бъдат пропорционални на вложените средства.

Все още не е известна конкретната дата, на която официално ще бъде открит новият мост, както и кога реално ще може да се ползва.

#Дунав мост-2 #Видин #Калафат #Румъния #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници