Станишев: Политическият монопол на ГЕРБ роди и икономически

Станишев: Политическият монопол на ГЕРБ роди и икономически
България се намира в бедствена ситуация – и хората, и хазната, и институциите, каза Сергей Станишев по време на среща с лидера на КНСБ Пламен Димитров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България се намира в бедствена ситуация – и хората, и хазната, и институциите. Не е имало момент, в който страната да е била в по-тежко състояние, това не е следствие от световната криза, а от последните четири години на политически монопол, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на среща с ръководството на КНСБ, предаде БГНЕС.

През това време думите „диалог“ и „съгласие“ отсъстваха, защото ГЕРБ не могат да съществуват в обстановка на диалог, продължи Станишев. Те са свикнали на командващо отношение, това доведе до сгрешената икономическа и финансова политика, категоричен е Станишев.

Преди да изпишем верните лекарства за икономиката и доходите, трябва да поставим правилната диагноза, каза още лидерът на БСП. „Никой не е застрахован от втори Симеон Дянков като манталитет, поведение и приоритети. Тук стои въпросът и за ефективното използване на бюджетните средства, защото за едни приоритети – лични на премиера - се намират средства, но за социалните не“, заяви той. Всъщност цялата макроикономическа стабилност беше изключително фалшива, основана на унищожаване на придобити вече социални права, заключи Станишев.

Пестеше се на гърба на гражданите и цели социални системи, продължи Станишев. „Да не говоря за МВР, което се превърна в икономически фактор с пряка намеса в икономиката, със създаване на изкуствени монополи, с унищожаване на бизнеси, преразпределение на бизнеси“, добави той.

Защото политическият монопол породи икономически монополи във всички сектори, категоричен е Станишев. Там, където нямаше естествени монополи, бяха създадени такива чрез лобистки закони, поясни тезата си той. Пред Пламен Димитров и останалата част от ръководството на КНСБ Станишев заяви, че основните акценти в платформата на Коалиция за България ще бъдат растежът и възстановяването на заетостта. „Целта 250 000 работни места е не само амбициозна, тя е реалистична“, смята социалистът.

Но аз бих казал и недостатъчна, все пак 400 000 работни места бяха закрити през управлението на ГЕРБ, добави той. „Защото в тяхната макроикономическа рамка липсваше един фактор – човекът, който страдаше от техните политики“, каза още Станишев.

Лидерът на БСП подчерта, че има нужда от спешни спасителни мерки в първите 100 дни на следващото правителство и възстановяване на националния план за заетост, който, по негова информация, е бил орязан три пъти през мандата на ГЕРБ. Станишев спомена още за нужда от програма за реиндустриализация, като чрез диалог и съгласие се посочат национални приоритети в индустрията. Според социалиста трябва да има по-голяма роля на държавата в икономиката. Но не по начина на ГЕРБ, а държавата като регулатор, социален гарант и стратегически планьор, обясни Станишев.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров представи пред Станишев и членовете на КБ меморандума на синдикатите, показващ тяхната визия за развитието на социалната и икономическата сфера през следващите 4 години. Те включват и предложения за промени в Конституцията, които целят корекция, а не подмяна на съществуващия политически модел, поясни Димитров. По думите на синдикалиста огромна част от населението са доведени до невъзможност да покриват насъщните си нужди, което е в основата и на масовите протести.

Политическите послания трябва да адресират това, хората искат икономически промени, не искат продължаване на досегашната политика, смята президентът на КНСБ. Като основен проблем Димитров изведе липсата на справедливост в разпределение и преразпределение на доходите и произведеното, не само ръст на БВП. Той обясни, че държавата не предоставя достатъчно добри инструменти на синдикатите за договаряне с бизнеса.

Димитров определи плоския данък като „основен двигател на задълбочаващата се бедност“. Пред Станишев президентът на КНСБ изрази своите надежди за ревизиране или премахване на данъка. Синдикатите подчертаха нуждата от повече справедливост в данъчното облагане, към това се присъединиха и представителите на КБ.

#избори #Станишев #БСП #ГЕРБ #Пламен Димитров #КНСБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници