Срещу България има 12 процедури за нарушения от ЕК

Срещу България има 12 процедури за нарушения от ЕК
Към 31 март от всички заложени 184 мерки България е изпълнила 71.
A A+ A++ A

България не е изпълнила 29,5% от мерките, произтичащи от членството й в Европейския съюз, става ясно от доклад, който трябва да бъде приет на редовното заседание на служебния кабинет тази сряда, предаде БГНЕС.

Към 31 март от всички заложени 184 мерки са изпълнени 71. Изостават от сроковете 21. Това е 29,5% неизпълнение на мерките, което представлява значително намаление в сравнение с месец януари, когато процентът на неизпълнените мерки е 73,5.

Част от неизпълнените мерки се дължат на неприемане на четири проектозакона от парламента поради неговото разпускане.

Очаква се забавяне при изпълнението и на други мерки, които изискват санкция на Народното събрание. Традиционно продължава да бъде проблем и продължителното вътрешноведомствено и междуведомствено съгласуване на проекти на актове, особено в случаите, когато в изготвянето на текстовете са ангажирани две или повече министерства и ведомства.

Към настоящия момент срещу България има 12 процедури за нарушения поради нетранспониране в срок на директиви на ЕС. Само за първото тримесечие на 2013 г. ЕК стартира три нови процедури и прие едно мотивирано становище за невъвеждането в срок на директиви на ЕС.

От тези 12 процедури четири са на етап мотивирано становище, а по други две, свързани с прилагането на Третия енергиен пакет, на 24 януари 2013 г. ЕК взе решение за сезирането на Съда на ЕС. С решението си Комисията определи и размера на финансовата санкция, която да бъде наложена на България – по 8448 евро на ден за всяко от нарушенията.

Правителството ще предложи в сряда на президента Росен Плевнелиев да издаде указ, с който да назначи комодор Емил Ефтимов на длъжността директор на Дирекция „Сътрудничество и регионална сигурност“ в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел, считано от 16 юли т. г.

#България #ЕС #Европейския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници