Яне Янев: Българският народ трябва да знае кои са лицата на енергийната мафия

Яне Янев: Българският народ трябва да знае кои са лицата на енергийната мафия
Станишев е прикривал енергийната мафия, смята Яне Янев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският народ трябва да направи информиран избор преди 12 май и да знае кои са лицата на енергийната мафия. Това каза пред агенция „Фокус“ председателят на РЗС Яне Янев. Само така хората могат да направят информиран и истински демократичен избор.

Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта е внесла още няколко сигнала с искане да бъдат възобновени и други досъдебни производства. Едното е свързано с търговия на влияние с цел облага, длъжностни престъпления, с които са нанесени огромни щети на енергийния сектор и на бюджета на Република България.

Тогава експертите на комисията при внимателен анализ на тези преписки са установили, че Румен Овчаров, Корнелия Нинова и други длъжностни лица през онзи период умишлено са възпрепятствали дейността на правоохранителните органи при осъществяване на разследването, свързано с източването на пари. Въпреки събраните доказателства за среща на Румен Овчаров с оръжейния бизнесмен Гигов, за оказване на натиск по разследването срещу Красимир Георгиев – Фронтиера, както и събраните доказателства, че Корнелия Нинова е посещавала следствената служба в периода на разследването, както и Шаранджиева е прекъснала платен отпуск, за да разпита Фронтиера, посочи Яне Янев.

В мотивите на постановлението за прекратяване е отбелязано, че единствено многобройните веществени доказателствени средства не могат да послужат като основание за повдигане на обвинение, което е изключително неоснователна теза. Румен Овчаров, чрез Красимир Георгиев, е осъществявал търговия с влияние и пране на пари, тежки престъпления съгласно Наказателния кодекс на Република България, смята Янев.

„Нещо повече, на върха на цялата схема на практика е стоял Сергей Станишев и няма как тогавашният министър-председател да не е наясно с всичко това. Ние искаме да се изясни дали част от подкупите, които вървят в цялата енергийна мафиотска система, не са достигали до министър-председателя на Тройната коалиция тогава. В тези документи ставаше ясно, че Станишев е прикривал от Европейската комисия незаконен внос на ядрено гориво. Всички тези факти и обстоятелства е време да се изяснят“, каза още Яне Янев.

#Янев #Станишев #Овчаров #енергийна мафия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници