Хакерски сателити срещу цензурата в интернет

Хакерски сателити срещу цензурата в интернет
Проектът Hackerspace Global Grid предвижда извеждане на нискоорбитални спътници и създаване на наземна система за връзка с тях. Снимка: foxcrawl.com
A A+ A++ A

Хакери от цял свят се обединиха около идеята да пуснат собствени спътници, които да осигурят достъп до интернет без никаква цензура.

Решението, взето на Световния хакерски конгрес в Берлин, е в отговор на американския законопроект SOPA, срещу който възроптаха и големи интернет компании, съобщи technews.bg, цитирайки Би Би Си.

Проектът Hackerspace Global Grid предвижда извеждане на нискоорбитални спътници и създаване на наземна система за връзка с тях. С помощта на подобна система хакерите се надяват да осигурят неподвластен на цензура интернет.

Извеждането на спътник в орбита около Земята не е толкова сложна задача, колкото считат мнозина. Любители пускат спътници с помощта на въздушни балони. По-сложно обаче е изграждането на земните системи за наблюдение и управление на спътниците.

Хакерите възнамеряват да построят разпределена система от евтини наземни станции – по около 100 евро всяка, които ще следят движението на спътниците. Първите подобни станции се очакват през 2012 г. Те ще бъдат купувани или изграждани от частни лица.

#Берлин #хакери #сателити #SOPA #цензура #интернет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници