Българският посланик нападна кампанията на националистите във Великобритания

Българският посланик нападна кампанията на националистите във Великобритания
Британските националисти се опасяват, че вълна от българи и румънци ще залее Острова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българските власти разкритикуваха кампанията на Партия на независимостта на Великобритания (UKIP) като „враждебна пропаганда“ заради твърдението, че от началото на 2014 г. вълна от българи и румънци ще залее Острова, предаде Би Би Си, цитирана от „Фокус“.

Българският посланик във Великобритания Константин Димитров каза, че изпратените брошури до избирателите преди местните избори през май, поставящи под въпрос ефекта от българските имигранти върху британските работни места и социални услуги, са „неприемливи“.

Британската партия твърди, че безпокойството в обществото е реално - източноевропейците ще вземат работните места на британците, защото се съгласяват да работят за много по-ниски заплати, а и ще се увеличи престъпността.

Партия на независимостта на Великобритания, чийто лидер е националистът Найджъл Фараж, призовава за спиране на „масовата имиграция“ и дори твърди, че излизането на Великобритания от ЕС е най-добрият начин за страната да си върне контрола над собствените си граници.

Константин Димитров заявява, че има „елемент на враждебност в определени политически кръгове“ по въпроса.

„Това не е отразяване на преобладаващото настроение на британците към българите, но е много разочароващо и много дискриминационно в определени аспекти“, каза дипломатът в телевизионно предаване.

„Ние реагираме решително, учтиво, но много остро срещу тези твърдения и създаваната от тази пропаганда атмосфера“, каза още Димитров.

В събота Фараж заяви пред Би Ти Ви, че  не е враг на българите, а на емиграцията.

„Ако съм млад, умен, трудолюбив и амбициозен българин, догодина бих отишъл във Великобритания, където минималната ми заплата ще бъде десет пъти по-голяма. Не обвинявам никого за това“, посочи още Фараж.

Британският политик отрече позицията срещу имигрантите да е част от предизборната кампания на партията му. „Говоря това от 2003 г. Когато започнах да насочвам вниманието към това, всички подценяваха проблема“, обясни още Фараж.

Според него във Великобритания ще пристигнат между 300 000 и 400 000 българи и румънци за пет години след 2014 г.

#Константин Димитров #Великобритания #българи #румънци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници