Възстановка на атентата в Бургас с автобуси, купени от Европол

Възстановка на атентата в Бургас с автобуси, купени от Европол
Взривеният на Летище Бургас автобус. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На 26 април следствен експеримент ще повтори атентата в Бургас, при който загинаха петима израелски туристи, българинът шофьор и атентаторът, предаде БНТ.

Два автобуса ще бъдат взривени край Ихтиман, а целта е да се изяснят детайлите за атентата.

Автобусите, които ще се използват за възстановката на атентата в Бургас са закупени от Европол.

"Те ще бъдат разположени както бяха разположени на летище Сарафово", поясни специално за "По света и у нас" следователят Георги Илиев.

Максимално точно ще бъде възпроизведено всичко. По свидетелски показания и записи от охранителните камери е уточнонено дори къде са стояли хората в момента на взрива.

Човешките макети, които ще се използват по време на възстановката са толкова, колкото са били и пътниците в автобусите по време на атентата. Произведени са в завод "Арсенал" в Казанлък от желиран материал на силиконово-колагенена основа и съответстват на мускулната и костна плътност на човешкото тяло.

На 5 февруари България обвини ливанската шиитска групировка „Хизбула“ за атентата през юли 2012 г., но много европейски правителства са предпазливи относно налагането на санкции на групировката с аргумента, че това може да засили напрежението в Близкия изток.

Марин Райков, който оглави назначения служебен кабинет, заяви, че България няма да инициира процедура в ЕС по вкарването на „Хизбула“ в черния списък на терористичните организации.

#атентат #Бургас #Европол #Ихтиман #Сарафово #Георги Илиев #Казанлък #България #Близкия изток #Марин Райков #"Хизбула"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници