Граждани възмутени от незаконното подслушване

Граждани възмутени от незаконното подслушване
Пред Съдебната палата се издигнаха и призиви "Стига полицейщина", "Бойко и Цецо орезилиха България", както и се чуха скандирания "Мафията вън". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Граждани се събраха пред Съдебната палата за да изразят възмущението си от скандала с незаконните подслушвания, съобщава БГНЕС.

Протестиращите издигнаха плакати с надписи "Цветанов слуша всички", "Цецо, прибери си антените" и "Бойко, вдигни уши".

Те дори бяха перифразирали небезизвестното стихотворение в нов съвременен вариант "Две хубави уши, душата на ченге".

Според протестиращите, предизборният лозунг на ГЕРБ "Имаме воля" всъщност е "Имаме воля да подслушваме" и "Имаме воля да слухтим".

Пред Съдебната палата се издигнаха и призиви "Стига полицейщина", "Бойко и Цецо орезилиха България", както и се чуха скандирания "Мафията вън".

Очаква се протестиращите да се отправят към сградата на МВР, където ще се проведе митинг.

Основното искане на участниците в протеста е бившият вътрешен министър Цветан Цветанов да изпълни обещанието си да се оттегли от политиката, след като прокуратурата доказа, че по време на неговото управление в МВР е имало безконтролно подслушване.

Протестиращите обещават в градинката пред църквата "Свети Седмочисленици" да има само български знамена, които ще са обърнати като на война.

Според тях, щом МВР масово подслушва българите, значи ги смята за врагове, а в такъв случай се обявява война.

На протеста се очаква да говорят Евгений Дайнов, Пламен Даракчиев, журналистът Иван Бакалов и Петър Якимов.

Четири досъдебни производства са образувани – срещу бившите началници на службата Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, както и срещу началника на отдел в СДОТО Радко Димитров.

Те ще бъдат разследвани за злоупотреба със служебно положение, възпрепятстване на правосъдието и създаване на официален документ с невярно съдържание. Прокуратурата ще изследва и как бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е изпълнил задълженията си да осъществява контрол по прилагането и използването на СРС.

В годишния доклад на Държавния департамент на САЩ подслушванията се сочат като един от най-сериозните проблеми в страната ни.

#Цветан Цветанов #Бойко Борисов #подслушване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници