Франция смъмри Унгария за новата конституция

Франция смъмри Унгария за новата конституция
Французите застанаха зад Европейската комисия, която е „обезпокоена“ от текстове в новата унгарска конституция. Снимка: wsj.com
A A+ A++ A

Франция подчерта днес, че Унгария трябва да зачита европейската правна уредба и да защитава правата и свободите на своите граждани.

Така французите застанаха зад Европейската комисия, която е „обезпокоена“ от текстове в новата унгарска конституция, предаде БГНЕС, позовавайки се на световни медии.

„Правната уредба на ЕС, която всички страни членки са приели и която защитава основните свободи, трябва да бъде спазвана“, заяви говорителят на френското външно министерство Бертран Валеро на пресконференция, когато бе попитан за конституционните реформи в Унгария.

„Ние подкрепяме дейността на Европейската комисия, пазител на договорите, която е овластена да оценява съвместимостта на неотдавнашните промени в унгарската конституция с европейските договори и да предлага, когато се наложи, какво отношение да се вземе“, подчерта Валеро.

Според него ЕК е изразила пред унгарското правителство „безпокойството си относно съвместимостта на някои одобрени мерки с европейската правна уредба“.

Влязлата вчера в сила нова конституция на Унгария съдържа силно националистически акценти и включва оспорвани реформи в централната банка на страната, правосъдието и избирателния закон въпреки критиките от чужбина.

#Франция #Унгария #Конституция #Европейска комисия #ЕК #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници