Агенция „Митници“ образува дисциплинарни производства срещу служители

Агенция „Митници“ образува дисциплинарни производства срещу служители
В продължение на два месеца от началото на февруари, митническите служители извършвали проверка в данъчния склад за одобряване на точките за контрол и констатиране на съответствието на средствата за измерване и контрол с изискванията на Наредба № 3. Снимк
A A+ A++ A

Агенция „Митници" образува четири дисциплинарни производства срещу свои служители в Митница Бургас за създаване на условия за манипулиране на данни и за извеждане на акцизни стоки без контрол в данъчен склад Нефтопристанище Росенец на „Лукойл Нефтохим Бургас" АД, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

В продължение на два месеца от началото на февруари, митническите служители извършвали проверка в данъчния склад за одобряване на точките за контрол и констатиране на съответствието на средствата за измерване и контрол с изискванията на Наредба № 3.

Били са монтирани над 900 митнически пломби, а резултатите от извършената проверка показвали, че поставените уреди коректно подават информация към системите на Агенция „Митници".

На тази база на 11 април 2013 г. на данъчен склад Нефтопристанище Росенец е бил издаден Акт за съответствие с изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС).

В същия ден обаче, след като в координационния център в Централното митническо управление (ЦМУ) в София било констатирано, че едно от вече поставените устройства работи на тестови режим, служители от ЦМУ проверили съответното устройство и установили, че някои от поставените митнически пломби са били подменени, други липсвали, а метрологични стикери били пробити. По тази причина митническите служители веднага започнали проверка на място на всички контролни точки.

Измервателната система в съответната контролна точка съдържала разходомер, трансмитер и контролер. Трансмитерът преобразувал електрическите сигнали в цифрови, а контролерът получавал от трансмитера тези сигнали и въз основа на заложени стандартизирани таблици и коефициенти извършвал преизчисленията, необходими за получаването на данните в съответните мерни единици и ги предавал на индустриалния контролер в Интегриращите комуникационни устройства за наблюдение и контрол (ИКУНК).

При промяна на тези елементи за преизчисление се изкривявали данните от измерването, а за да се предотврати манипулирането на средството за измерване се пломбирали всичките му елементи.

При ситуация, в която някои от елементите на измервателната система са оставени без митнически пломби в продължение на дни, данните, които се предават към индустриалния контролер в ИКУНК биха могли да бъдат манипулирани и се счита, че в точката за контрол няма средство за измерване и контрол, съгласно чл. 51, ал. 3 от Наредба № 3 и съгласно чл. 103 а, ал. 5 от ЗАСД през този период не се допуска въвеждане и извеждане от данъчните складове на акцизни стоки.

Във връзка с констатациите на проверяващите данъчен склад Нефтопристанище Росенец, на 12 април отдел „Вътрешно разследване" в ЦМУ започнал проверка в Митница Бургас.

Проверката установила, че на 5 април от „Лукойл Нефтохим Бургас" АД немотивирано са поискали от началника на Митница Бургас свалянето на няколко митнически пломби, както и за пет дни определени уреди да преминат от работен в тестови режим.

Установено било, че в продължение на дни контролните точки са били оставяни без митнически пломби и без митнически контрол, като по същото време са били извеждани големи количества продукти от данъчния склад, а в последствие показателите на уредите са били нулирани.

Веднага е било образувано дисциплинарно производство, по което Дисциплинарният съвет на Агенция „Митници" е констатирал, че между 8 и 12 април 2013 г. действията на митнически служители в данъчен склад Нефтопристанище Росенец по разпломбиране и пломбиране на точки за контрол не попадат в нито една от нормативно предвидените видове проверки.

С намесата си служители на Митница Бургас са създали условия за извеждане на акцизни стоки без нормативно изискуемата надеждност и достоверност на данните, предавани към системата на Агенция „Митници".

Констатирани са предпоставки за унищожаване, подмяна и манипулиране на документи и са установени документални липси и несъответствия. Установено е неспазване на административни процедури, което създава възможност за манипулиране на данни.

С действията си служителите са обезсмислили констатациите в Акта за съответствие с изискванията на ЗАДС на данъчен склад Нефтопристанище Росенец на складодържателя „Лукойл Нефтохим Бургас" АД и препятстват усилията на Агенция „Митници" за привеждането му в съответствие със закона.

#Агенция "Митници"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници