Внесоха обвинителен акт срещу бившия шеф на Агенцията по вписванията

Внесоха обвинителен акт срещу бившия шеф на Агенцията по вписванията
Виолета Николова беше уволнена след разследване на БГНЕС заради това, че през 2011 година сама си е дала бонуси в размер на десетки хиляди лева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Обвинителен акт срещу бившия изпълнителен директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова, уволнена след разследване на БГНЕС, внесе Специализираното звено за противодействие на корупцията и финансово-данъчните измами към Софийската градска прокуратура (СГП).

Освен срещу Николова обвинителният акт е и срещу Райна Иванова – директор на дирекцията „Административноправно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността“ при Агенцията по вписванията, и срещу Тотка Стоилова – финансов контрольор в Агенцията по вписванията.

Наложен е запор на банковите сметки и възбрана на един недвижим имот на Виолета Николова по искане на СГП. Прокуратурата обвинява Николова за това, че за периода 19 юли – 19 декември 2011 година като изпълнителен директор на Агенцията в съучастие с Райна Иванова, е присвоила пари от бюджета на Агенцията по вписванията в големи размери – 53 000 лева.

Тя е превишила правата си по чл. 11 на издадена от министъра на правосъдието Наредба от 2004 г. Освен това е нарушила служебните си задължения, регламентирани в чл. 15 от същата наредба. Райна Иванова е обвинена в това, че за същия период в съучастие, като помагач на извършителя Николова, умишлено я е улеснила да присвои поверените й за управление 53 000 лева.

Според обвинението Иванова не е изпълнила служебните си задължения, не е изготвила и не е възложила изготвянето на мотивирани становища по законосъобразността на проектите на заповедите, с които Николова е разпоредила изплащането на сумите като ДМС.

Двете са обвинени и в това, че на 29 декември 2011 година в съучастие помежду си са написали писмо до Министерството на правосъдието, в което удостоверили неверни обстоятелства. Те са, че „за месеците септември и октомври 2011 г. Виолета Николова не е получила средства за материално стимулиране към месечното си възнаграждение“, с цел да бъде използван този документ пред заместник-министъра на правосъдието като доказателство за тези обстоятелства.

Тотка Стоилова – финансов контрольор в Агенцията по вписванията, е имала задължения да осъществява предварителен контрол за законосъобразност на всички решения. От юли до декември 2011 година обаче според прокуратурата тя не е упражнила достатъчен контрол върху работата на Николова.

Мярката за неотклонение на трите е „подписка“. За присвояването законът предвижда наказание конфискация. Заради това е и наложеният запор.

БГНЕС припомня, че бившата изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията Виолета Николова беше уволнена след разследване на БГНЕС заради това, че през 2011 година сама си е дала бонуси в размер на десетки хиляди лева. След като си тръгна от агенцията, Николова сама призна, че през 2011 година е получила общо 73 000 лева под формата на допълнително материално стимулиране, като 48 000 лева от тях тя сама си ги е дала.

В декларацията си за имуществото, което притежава към датата на освобождаването й, в графата „Налични парични средства“ Николова пише: „Нямам нищо за деклариране“. В депозит тя има общо 100 евро на нейно име, а съпругът й Росен Николов има 900 евро.

За сметка на това през миналата година бившата директорка на Агенцията по вписванията се е сдобила с апартамент от 62 кв. м на стойност 105 615 лева. Жилището е закупено с ипотечен кредит от Токуда банк. Николова има и потребителски кредит за 20 000 лева, отпуснат от банка ДСК.

Виолета Николова е получила общо за 2011 г. над 72 хиляди допълнително върху заплатата си като допълнително материално стимулиране. От тях 24 хиляди е взела след заповед на бившия министър на правосъдието Маргарита Попова, но останалите 48 хиляди Николова е преценила, че може да даде сама на себе си.

Резултатите от вътрешния одит бяха изпратени в прокуратурата. Виолета Николова пое поста като ръководител на Агенцията по вписванията през октомври 2010 г. Работата й се запомни в медиите със скандала по вписванията на партидата на „Петрол холдинг“ и дългите опашки от чакащи пред агенцията в края на миналата година.

#Агенция по вписванията #Виолета Николова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници