Шефът на ОЛАФ: Подслушвания само в рамките на закона

Шефът на ОЛАФ: Подслушвания само в рамките на закона
Джовани Кеслер
A A+ A++ A

Телефонните подслушвания подлежат на санкция в текстовете от националното законодателство, които са законови текстове и трябва да бъдат провеждани в пълното изпълнение на законовите норми, с които са обвързани и независимо кой ги извършва. Това каза Джовани Кеслер, генерален директор на Европейската служба за борба с измамите OLAF, помолен за принципна позиция за незаконните подслушвания у нас. Той участва в конференция, посветена на бъдещото създаване на Европейската прокуратура у нас, предаде БГНЕС.

Джовани Кеслер заяви, че не знае за случая с незаконните подслушванията у нас. Единственото, което сподели, е, че трябва да се провеждат в пълно изпълнение на законовите норми. Кеслер обясни, че днес в Европа всички служби имат право да провеждат телефонни подслушвания, като процедурата е ясно разписана в НПК на съответната държава или има специален закон.

"Така, че използването на СРС-та и провеждането на телефонни подслушвания е законов инструмент, с който службите имат право да разполагат при определени условия, и изпълнявайки определени критерии. В Европа няма служба, която да провежда наказателни разследвания – по принцип Европол не е такава служба и ОЛАФ не е такава служба", подчерта той. Кеслер изтъкна, че общоевропейските разследванията на ОЛАФ са от административен характер.

Бъдещата европейска прокуратура ще може да извършва наказателни разследвания на територията на цяла Европа, така че може да се допусне, че ще й се налага да използва и СРС-та, но разследванията винаги ще бъдат съобразени с националните законодателства и ще се правят посредством националните органи.

#подслушване #ОЛАФ #Кеслер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници