Скандалите с подслушване у нас не са от вчера

Скандалите с подслушване у нас не са от вчера
Досега най-гопемият скандал с подслушване бе свързан с бившия главен прокурор Никола Филчев.
A A+ A++ A

Един от най-шумните скандали, свързани с подслушване, станал известен като „Бръмбаргейт“, избухна на 28 юли 2000 година. Тогава стана ясно, че в жилището на тогавашния главен прокурор Никола Филчев са открити два микрофона, монтирани още при строежа на сградата. Подслушвателно устройство пък беше намерено в съседния апартамент, обитаван от о.з. полковник Пламен Арсов. Скандалът бе подсилен от факта, че проверка, назначена от самия Филчев след избирането му през 1999 г., е показала, че апартаментът е чист.

На офицерите от Службата за оперативно-техническо издирване (СОТИ) Пламен Арсов, Йордан Йорданов и Борис Бояджиев бяха повдигнати обвинения по случая.
В крайна сметка всички бяха оправдани по делото.

Тогава от службите твърдяха, че Филчев си измислял и че в апартамента му, даден му от БОДК, имало техника, но тя била стара, забравена и не работела.

Бившият главен прокурор обаче и до днес е сигурен, че е подслушван, защото при проверката станало ясно, че батериите на техниката за подслушване и на намиращата се в съседния апартамент станция били сменени само два месеца преди скандала.
Според проверката на Филчев от 2001 г. от над 10 000 случая на подслушване между 1999 и 2000 г. в съда са използвани само 267 случая, а само 100 са послужили за доказателство.


Бившият шеф на контраразузнаването ген. Атанас Атанасов беше в центъра на друг скандал с подслушване през 2002 г.
В рамките на операция „Гном“ освен ген. Атанасов са били подслушвани  политици и журналисти.
Твърди се, че сред тях са били Петър Стоянов, Надежда Михайлова, Лили Маринкова, Николай Бареков и други.


През 2008 г. избухна скандалът с разработката на ДАНС „Галерия“, при която са били подслушвани журналисти и депутати.
Разработката излезе на бял свят след побоя над журналиста от сайта „Опасните“ Огнян Стефанов, чийто извършител и досега остава неразкрит.
Според ДАНС целта на „Галерия“ била да се установи изтичането на класифицирана информация от агенцията.


Скандалът с подслушванията на директора на Агенция „Митница“ Ваньо Танов се разрази през 2011 г.
Тогава в медиите се появяват серия от записи на телефонни разговори, проведени от бившия премиер Бойко Борисов, директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов и бившия финансов министър Симеон Дянков.
От един от разговорите става ясно, че Борисов е поискал от Танов да спре проверката в завода за бира на Михаил Михов, известен като Мишо Бирата.


В края на март т.г. се появи информация за разработка „Будали“ срещу журналисти заради папката „Буда“ за дейността на Бойко Борисов в средата на 90-те години.
Тогава бившият вътрешен министър Цветан Цветанов и главният секретар на МВР Калин Георгиев отрекоха да има подобна разработка.

#подслушване #скандал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници