Край на хегемонията на мобилните оператори

Край на хегемонията на мобилните оператори
От днес в сила влизат приетите промени в Закона за електронните съобщения. Снимка: barometar.net
A A+ A++ A

От новата година мобилните оператори трябва да прекратят практиката да подновяват автоматично договорите на своите абонати.

От днес в сила влизат приетите промени в Закона за електронните съобщения, предаде БНР.

От тази година мобилният ви оператор няма право да подновява автоматично договора ви, с което ви прави свой длъжник за неустойки, ако междувременно искате да се откажете от него.

Месец преди изтичане на договора мобилният оператор трябва да ви уведоми и да получи съгласието ви, че искате да ползвате същите услуги и тарифи.

Иначе договорът ви трябва да остане безсрочен. Безпрецедентна в телекомуникациите, по думите на вносителите, е и другата мярка. Договорите с мобилните оператори ще влизат в сила след седмица от подписването.

Така, ако искате да се откажете от условията и договора, няма да плащате неустойки. Ако поискате да смените оператора, но да запазите номера си, това ще става за 8 часа, а не за месеци, както се случваше досега с отделни потребители.

Ако операторът не направи това за 8 часа, глобата достига до 60 000 лева. На мобилните оператори вече е забранено да изпращат нежелани SMS и търговски обаждания, както и мейли.

Мярката беше записана в Закона за електронните съобщения заради оплакванията от постоянно приканване за участие в телевизионни игри.

#мобилни оператори #договори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"