Хакнаха самолет с помощта на смартфон

Хакнаха самолет с помощта на смартфон
A A+ A++ A

Бившият пилот и настоящ експерт по сигурността Хюго Тесо хвърли истинска бомба по време на конференцията Hack In The Box, която се проведе в Амстердам. По време на своята презентация Тесо показа как с помощта на съвсем обикновен смартфон с Android и специално написан от него софтуер може да се хакне електрониката на повечето самолети. С помощта на своето приложение PlaneSpolit Хуго Тесо е получил пълен контрол върху управлението на полета и дисплеите на пилотите.

Той е успял дори да контролира движението на хакнатия самолет с помощта на акселерометъра на телефона си и да променя курса и скоростта на летателния апарат с движения на смартфона. Според изследователя "Тази система може да се използва за модифициране на почти всичко, свързано с навигацията на самолета". Най-страшното е, че всичко това дори не е чак толкова сложно. Тесо е открил, че системата, която поддържа връзка между наземният контрол на полетите и самите самолети, не разполага с никакви мерки за сигурност.

След това той е открил пропуск в сигурността на системата, отговаряща за връзката между пилотите и наземния персонал (ACARS). С помощта на обикновен смартфон на Samsung той е показал как през ACARS може да се пренасочи навигационната система на самолета към съвсем други координати. Според проучванията на Хуго Тесо системата ACARS не разполага с никакъв механизъм да разпознае дали дадена инструкция е лигитимна или не. Благодарение на това той е успял да добие и пълен контрол върху системата за управление на полета, което пък му е дало възможност да прави каквото си иска с хакнатия самолет. Единственото успокоително в случая е, че пилотите все пак могат при нужда да изключат автоматизираните системи за управление на полета и ръчно да върнат машината на правилния курс.

http://conference.hitb.org/hitbsecconf2013ams/materials/D1T1%20-%20Hugo%20Teso%20-%20Aircraft%20Hacking%20-%20Practical%20Aero%20Series.pdf
http://www.forbes.com/sites/andygreenberg/2013/04/10/researcher-says-hes-found-hackable-flaws-in-airplanes-navigation-systems/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници