Станишев: Здравето не е пазарна дейност, а наше право

Станишев: Здравето не е пазарна дейност, а наше право
Нормално ли е да има увеличаване цената на лекарства с 500% при тази немотия, запита Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Здравето не е пазарна дейност, а наше право, не може цялото здравеопазване да се подчинява само на пазарни механизми и да се допуска печалбарството, което ощетява бранша и пациентите.

Нормално ли е да има увеличаване цената на лекарства с 500% при тази немотия, това е източване на средства, всички се ограбени от ГЕРБ в тази област, възмути се лидерът на БСП Сергей Станишев, който днес подписа от името на партията меморандум за политиката, с която се ангажира с БЛС и с Националната аптечна камара. Имахме среща не само с БЛС, с Националната аптечна камара, но и с Българския зъболекарски съюз и с Асоциацията на българските фармацевтични фирми, каза той, цитиран от БГНЕС.

Истината е една - след 23 г. реформи реални стъпки за подобряване на здравеопазването не са направени, затова за него се говори или лошо или нищо, заяви д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС. Доволен съм изключително от днешната среща, обсъдихме проблемите в сектора и вижданията ни с БСП в повече от 90% съвпадат, каза той. Затова и подписахме меморандума, който е по инициатива на лекарския съюз, в този сектор не бива да се политиканства, а решенията трябва да станат национален приоритет. Като не забрави да отбележи нуждата от подготовка и задържането на повече кадри в системата.

Надявам се здравеопазването да бъде приоритет, за да оцелее нацията, защото без здрава и образована нация няма нито икономика, нито висок процент млади хора, нито бъдеще, завърши Райчинов.

Държавата е длъжна на българската дентална медицина, на много места тази помощ липсва за хората, заяви д-р Борислав Миланов, председател на Българския зъболекарски съюз. Към момента у нас няма нито една практика, която да отговаря на съвременната за лечение на хора с увреждания, не по-малко от 300 000 души са българите, които се нуждаят от такава помощ, припомни той.

Той одобри визията за здравеопазването на БСП и призова за обединение около решаването на проблемите. Изцяло се присъединяваме към констатациите и препоръките на колегите, сега всичко в нашия бранш е подчинено на търговските интереси , заяви Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара.

За съжаление, в момента пациентите инвестират в транспортни разходи, за да ходят до най-близкото по-голяма селище, за да си набавят лекарства. Аптечната и фармацевтична грижа не е само търговия с лекарства, целта е лекарствена терапия или предпазване от лекарствена терапия. Целта на нашите специалисти е и да спре едно лечение, за да предпази пациента от усложнения, каза той.

#Избори 2013 #Цветан Райчинов #Сергей Станишев #БСП #БЛС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници