Берлускони би спечелил повторни избори в Италия

Берлускони би спечелил повторни избори в Италия
Силвио Берлускони. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Дясноцентристката коалиция на Силвио Берлускони би спечелила, ако настоящата политическа безизходица наложи провеждането на нови избори в Италия, но няма да успее да събере достатъчно гласове за абсолютно мнозинство в парламента, показва социологическо изследване , цитирано от БГНЕС.

Анкетата на института SWG дава на коалицията на Берлускони 32,4% от гласовете спрямо 30,0% за лявоцентристката коалиция на Пиер Луиджи Берсани. Движение "Пет звезди" би получило 24,0%. Анкетата, осъществена сред 1500 души, показва още, че подкрепата за лявоцентристката коалиция и движение "Пет звезди" е намаляла след изборите на 24 и 25 февруари, а подкрепата за Берлускони е нараснала.

Друго изследване на института Текне за телевизия Sky TG 24 дава на дясноцентристката коалиция 33,3%, а на лявоцентристката – 31,4%. Допитването на Текне показва, че коалицията на Берлускони няма да постигне мнозинство в Сената, същият проблем, пред който се изправи лявоцентристката коалиция след спечелването на изборите през февруари с много малка преднина.

Берлускони призова опонента си Берсани или да се съгласи на широка коалиция между двете им политически сили, или да бъдат насрочени нови избори. За момента Берсани отхвърля предложението, което би било дълбоко непопулярно сред левите избиратели, но се подкрепя от част от членовете на собствената му партия. В интервю, публикувано днес, Берлускони заяви, че може да подкрепи кандидат за президент от левицата при гласуването в парламента, което ще започне идната седмица, но само при споразумение между партиите.

#Силвио Берлускони

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници