Енергийните експерти на ЕК идват в края на април

Енергийните експерти на ЕК идват в края на април
Според Марлене Холцнер, експертите ще участват в широки дискусии с различни институции, министри и специалисти, а впоследствие ще дадат препоръки какви краткосрочни мерки да предприеме България, за да подобри енергийния си пазар. Снимка: euinside.org
A A+ A++ A

Европейската комисия ще изпрати малка мисия енергийни експерти в България в края на април, информира говорителката на комисаря по енергетика Гюнтер Йонтингер – Марлене Холцнер, съобщи БНР.

Експертите ще направят цялостен преглед на енергийния ни пазар, включително как се формират цените на природния газ и електричеството, и доколко независим е енергийният ни регулатор.

Според Марлене Холцнер, експертите ще участват в широки дискусии с различни институции, министри и специалисти, а впоследствие ще дадат препоръки какви краткосрочни мерки да предприеме България, за да подобри енергийния си пазар.

По принцип Еврокомисията не изпраща подобни мисии в страните-членки, защото не разполага с такива правомощия, но тази е била поискана от служебното правителство, подчерта Холцнер и добави, че очаква мисията да е еднократна.

Говорителката на енергийния комисар обясни, че мисията и наказателната процедура срещу България са две съвсем различни неща и добави, че процедурата, с която Еврокомисията поиска Европейския съд да наложи висока дневна глоба заради нелиберализирания енергиен пазар в България продължава.

Марлене Холцнер не коментира искането на премиера Райков за нова оценка относно дали проектът „Южен поток" е в съответствие с европейското законодателство, но сподели, че Еврокомисията в момента проверява това и скоро ще има мнение по въпроса.

#Марлене Холцнер #енергийни експерти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници