Разследването срещу „Газпром” засяга и България

Разследването срещу „Газпром” засяга и България
Според Комисията „Газпром” „може би злоупотребява с господстващо положение" на пазара в Централна и Източна Европа. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Разследването на Европейската комисия срещу енергийния гигант „Газпром” засяга и енергийните договори на руското дружество с България.

Започналото във вторник задълбочено разследване на Европейската комисия за договорите на „Газпром” и евентуалната му злоупотреба с господстващо положение на европейския пазар засяга договори с България, Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония, съобщи на пресконференция Антоан Коломбани, говорител на еврокомисаря по защитата на конкуренцията Хоакин Алмуня, предаде БТА.

В случай че установим двустранни споразумения в нарушение на европейското право, можем да поискаме промяна на сключените договори, уточни Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Коломбани добави, че в случая с България проверката засяга Българския енергиен холдинг.

Той отбеляза, че разследването обхваща всички посочени държави едновременно, а не става въпрос за няколко отделни разследвания по една тема, допълва Дарик.

При проверките искахме да видим договорите между „Газпром” и доставчиците в посочените държави, тъй като там „Газпром” има господстващо положение, добави Коломбани.

„Рано е да се предвиди изходът от проверката, започването на разследване не означава непременно наличие на виновно поведение, ще уважим правото на защита и презумпцията за невинност”, заяви той.

В отговор на въпрос Коломбани уточни, че ако е необходимо, може да бъдат наложени санкции.

Попитан за поведението на руската компания, той отбеляза, че „Газпром” сътрудничи и не прави опити да саботира разследването.

„Нямаме информация руската страна да планира да затрудни доставките на газ идната зима, много по-подготвени сме от кризата през 2009 г. с въвеждането на изискването държавите в ЕС да разполагат със запаси от газ за 30 дни”, заяви Холцнер.

По думите й каквито и проблеми да настъпят, за месец потреблението не следва да бъде затруднено.

Тя изрази очакване през следващата седмица Европейският парламент да одобри предложението ЕК да получи правото да се произнася по бъдещи енергийни договори в ЕС, още преди тяхното подписване.

В случай, че ЕП подкрепи предложението, то следва да бъде утвърдено и от Съвета на ЕС, добави Марлене Холцнер.

ЕК започна във вторник задълбочено разследване срещу „Газпром”, за да установи дали дружеството не е нарушило антимонополното законодателство на ЕС, като възпрепятства конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа.

Според Комисията „Газпром” „може би злоупотребява с господстващо положение" на пазара в посочения регион.

Проверката цели да установи дали руското дружество нарушава правилата за свободната конкуренция в ЕС чрез ограничаване на потока от газ за страните в ЕС, дали възпрепятства дейността на конкуренти и дали налага нелоялни цени, като обвързва стойността на петрола с цената на природния газ.

Комисията може да налага глоби до 10 процента от годишния оборот на дружества, за които установи, че са нарушили правилата за свободната конкуренция.

#Европейската комисия #ЕК #Газпром #Европейският парламент #ЕП #България #Полша #Чехия #Унгария #Словакия #Литва #Антоан Коломбани #Хоакин Алмуня #Марлене Холцнер #Гюнтер Йотингер #еврокомисар по енергетиката #Българския енергиен холдинг #ЕС #Съвета на ЕС #Централна и Източна Европа #конкуренция #монопол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"