ЕК: Социалният диалог в Източна Европа трябва да бъде укрепен

ЕК: Социалният диалог в Източна Европа трябва да бъде укрепен
Според доклад на ЕК социалният диалог в Източна Европа трябва да бъде укрепен. Снимка: offnews.bg
A A+ A++ A

„Социалният диалог трябва да бъде укрепен в държавите членки от Централна и Източна Европа, където той в момента е значително по-слаб“.

Това се казва в доклад на Европейската комисия, публикуван в четвъртък, съобщи БГНЕС.

„Социалният диалог е подложен на все по-силен натиск в настоящия контекст на понижено макроикономическо търсене, увеличение на данъците и съкращаване на държавните разходи. Трябва да укрепим ролята на социалните партньори на всички равнища, ако искаме да излезем от кризата и да запазим ползите от европейския социален модел. Добре структурираният социален диалог е от съществено значение за справяне с предизвикателствата на демографските промени и за постигане на по-добри работни условия и по-голямо социално сближаване“, се казва още от комисаря по заетостта Ласло Андор.

В контекста на съкращаването на държавните разходи в много държави членки в доклада се набляга на индустриалните отношения в публичния сектор: публичната администрация, образованието и здравеопазването.

Докладът показва, че възраждането на националните системи на индустриални отношения с цел да се насърчи и да се възстанови консенсусът е от основно значение за осигуряване на дългосрочна устойчивост на текущите икономически и социални реформи.

#Ласло Андор #Европейска комисия #Източна Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници