Байдън одобри изпращането на допълнителни военни от САЩ в Източна Европа

Байдън одобри изпращането на допълнителни военни от САЩ в Източна Европа
A A+ A++ A

Президентът на САЩ Джо Байдън одобри изпращането на  допълнителни военни от  САЩ в Източна Европа, съобщава CNN, цитирана от НОВА.

Очаква се информацията да бъде официално съобщена и от Пентагона. 

Изпращането на войски от САЩ към Европа е демонстрация в подкрепа на съюзниците на НАТО, които се чувстват застрашени от военните действия на Русия спрямо Украйна, заявиха официални лица.

Разполагането на войски ще включва приблизително 2000 американски войници в Полша и още няколко хиляди в югоизточните страни от НАТО, включително Румъния, казаха източниците.

Преди дни стана ясно, че САЩ вече са поставили 8500 войници в повишена готовност, в случай че Силите за реагиране на НАТО бъдат извикани и американските сили се нуждаят бързо. 

Войските ще действат на двустранна основа със своите домакини, тъй като НАТО все още не е активирала многонационални сили за реагиране.

CNN съобщи миналата седмица, че САЩ и шепа съюзници са били в дискусии за разполагане на още хиляди войници в източноевропейските страни от НАТО преди всяка потенциална руска инвазия в Украйна като демонстрация на подкрепа пред лицето на продължаващата агресия на Москва.

Байдън също каза миналия петък, че ще премести силите "в най-скоро време", тъй като Русия продължава да натрупва сили близо до Украйна, предизвиквайки опасения от подновена инвазия, дори когато дипломатическите усилия за деескалация на напрежението продължават.

#Джо Бадън #САЩ #американски войски #Източна Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »