БСП: Щетите от АЕЦ „Белене“ са груба инсинуация

БСП: Щетите от АЕЦ „Белене“ са груба инсинуация
До май 2009 г. са платени 500 000 евро, а останалото след 18 ноември 2009 г., когато на власт са ГЕРБ, подчерта Явор Куюмджиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Информацията, че Националната електрическа компания е била ощетена с 36 млн. лв. заради неизгодна сделка с BNP Paribas по проекта за АЕЦ „Белене“ е „груба инсинуация и подхвърляне на лъжи в общественото пространство“, обяви бившият зам.-министър на енергетиката в правителството на тройната коалиция Явор Куюмджиев, цитиран от БГНЕС.

По думите му до май 2009 г. са платени 500 000 евро, а останалото след 18 ноември 2009 г, когато на власт са ГЕРБ.

„Наглостта на бившите управляващи и на придворната им агенцийка за държавна финансова инспекция просто нямат край“, коментира Куюмджиев.

„Абсурдно е прокуратурата на базата на тези информации да заявява, че щяла да проверява много сериозно периода 2005–2009 г., а защо не периода 2009–2012“, попита бившият зам.-министър.

„Защо прокуратурата заяви, че ще разследва договорите за „Марица-изток 1“ от 2001 до 2009 г., нека да се върнем малко назад 97–98 г. Тогава са подписани неизгодните рамкови споразумения за 100% изкупуване на енергията от американския ТЕЦ“, продължи Куюмджиев.

Според него фирмата „Булгартрансгаз“, която е спечелила търга за ремонт на магистралните компресорни станции за 135 млн. лв., няма „никаква компетентност в областта на енергетиката, нулев опит в изграждането на газопреносна мрежа“.

„Безобразията продължават, въпреки че правителството на ГЕРБ падна, а явно сегашното правителство е Б отборът на ГЕРБ – те са сянката и продължават да нанасят вреди на енергетиката и на България“, коментира бившият зам.-министър.

Според него позицията на премиера Марин Райков за анализ на „Южен поток“, напомня на пляскането на шамари на руснаците на Симеон Дянков.

Той припомни, че по време на кризата в Косово Райков забранил прелитането на руски самолети през територията на страната ни.

„Неговото отношение явно към тази страна може би ще доведе до някакво допълнително влошаване на отношенията ни с тях“, прогнозира Куюмджиев.

#Явор Куюмджиев #АЕЦ "Белене" #Марин Райков #Симеон Дянков #Косово #"Южен поток" #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници