Станишиев: Има намерения за манипулация на изборите

Станишиев: Има намерения за манипулация на изборите
МВР машината през цялото им управление работеше за смазване на бизнеса чрез рекет и административен произвол, заяви Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Решението на ЦИК да не разкрива кода за софтуера за преброяването на предстоящите извънредни избори е взето с гласовете на представителите на ГЕРБ, „Атака“ и НДСВ. За какво говори това - за страх от прозрачност, за ясни намерения за манипулации и фалшификации на изборните резултати и ЦИК поема тази отговорност, защото се превръща в политически инструмент на една партия, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, предаде БГНЕС.

Показателно е, че председателят на комисията, въпреки че е от ГЕРБ, се е противопоставил на това решение, а против него са гласували представителите на КБ и на ДПС, добави Станишев. Наскоро бе взето решение от 31 председатели на РИК, 30 са от ГЕРБ - това за какво говори: за същото, потвърди Станишев.

Мнозинството в ЦИК се превръща в инструмент за манипулации и фалшификации на изборите с тази си политика. Досега е проведено само едно заседание на т. нар. Борд с граждански организации по отношение на изборите и какъв е резултатът, освен обща дискусия, запита Станишев. Нищо конкретно.

Противодействието, лечението срещу това е в масовото гласуване на българските граждани - най-добрата гаранция, че купеният и фалшифициран вот няма да натежи, категоричен е той. Кажете ми какъв е проблемът да има публичен код, за да може да се тества системата - имате ли разумен отговор, аз нямам, продължи Станишев по темата.

Много български фирми имат капацитета на „Информационно обслужване“ в софтуерната част и в преброяването, единственото им предимство е, че имат широка мрежа от служители по региони за първоначалното въвеждане на данните. Но имаме много сериозни опасения,че „Информационно обслужване“ може да манипулира резултатите чрез софтуерния продукт, каза той.

Тези съмнения бяха изразени от много политически сили с различни идеологии, убеждения и програми, отбеляза Станишев. Това, че ЦИК отказва това да бъде публично като програма, е много притеснително и опровергава обещанията за прозрачност от бившите управляващи, заключи той по темата.

Всички управленски мерки от нашата програма, промотирани вчера от Пламен Орешарски, са реалистични, отговори на въпрос на медия Станишев и коментира резултатите от днешните си срещи.

От предизборните обещания на ГЕРБ са изпълнени 10%, заявили днес по време на срещата си в централата на партията от КРИБ като резултат от техен анализ. Всъщност програмата на ГЕРБ няма никакво значение - те нямат намерение да я изпълняват, прогнозира червеният лидер. Трябва да си много голям наглец, за да твърдиш, че ще създаваш нови работни места, след като си унищожил 100 000 фирми и си изкарал нови 400 000 безработни по време на мандата си - кой им вярва на всичко това, запита Станишев.

МВР машината през цялото им управление работеше за смазване на бизнеса чрез рекет и административен произвол, припомни той. Ние предлагаме друго - контрол на монополите, отмяна на законопроекти, които създават изкуствени монополи в иначе пазарни сектори. От КРИБ подкрепиха нашите намерения да се направи промяна в търговете при обществените поръчки, съобщи Станишев.

Работодателската организация представи програмата си за неотложни мерки в областта на икономическото и социалното развитие на страната. Ще продължим разговорите с тях и по отношение на науката и иновациите, получихме подкрепа от КРИБ и за широкия достъп до Интернет, за електронното правителство. Предстоят разговори в БСП с още работодателски и синдикални организации в следващите дни. Днес подписахме споразумение за подкрепа за подкрепа на предстоящите избори с три от водещите организации в сектора отбрана и сигурност: с Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната, Българската офицерска легия „Раковски“ и Българския общонароден съюз „Бойна дружба“. На събитието присъстваха и председателите на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и Съюза на ветераните от войните на Република България, добави той.

Това са шестте водещи организации в областта на сигурността и отбраната. Вторите три не подписват споразумението, но са изразили подкрепата си за предстоящите избори. Ще продължим това сътрудничество и след изборите - визирам подготовката на Закона за отбраната и Въоръжените сили, за да са ясни правилата за кариерно развитие, военната експертиза и пенсионирането. През последните години бяха заличени много текстове от закона, а с тях и редица социални права на военнослужещите, Борисов и хората около него режеха тези права като счетоводители и ние ще се стремим придобивките им да бъдат върнати, ако спечелим изборите, подчерта Станишев.

За реализация на мерките в интерес на кадровите военнослужещи не са необходими много средства, става дума за около 20 млн. лв. годишно. Обсъдихме и по-дълготрайните политики.

Между БСП и „Екогласност“ също е подготвено споразумение за подкрепа на изборите.

#Избори 2013 #Сергей Станишев #БСП #КРИБ #"Екогласност"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници