Социолози: Засилва се ролята на интернет медиите

Социолози: Засилва се ролята на интернет медиите
При тези избори не сме заплашени медиите да работят за една партия и против останалите, така че да се променят процентите, заяви проф. Михаил Мирчев. Снимка:БГНЕС
A A+ A++ A

При тези избори не сме заплашени медиите да работят за една партия и против останалите, така че да се променят процентите. Това заяви пред журналисти социологът проф. Михаил Мирчев, който заедно с колегата си Юрий Асланов даде пресконференция за медийната среда в предстоящата предизборна битка за 42-рия национален парламент.

Проф. Мирчев обърна внимание на засилващата се роля на интернет пространството, включително алтернативното медийно пространство. От тази гледна точка класическите медии са за първи път поставени в една конкурентна среда и големите телевизии, вестници и радиа не могат да си позволят да не се съобразят с тази изключителна по сила алтернативна медийна среда, заяви той. Ако влезе гражданска инициатива или някоя от „зелените“ партии, това ще означава, че интернет е победил, добави проф. Мирчев.

От своя страна Асланов заяви: „Трябва да признаем този проблем, че медиите все повече се възприемат като част от институциите и далеч от хората. Ние имаме толкова по-малко свобода на словото, колкото се засилва впечатлението, че имаме плуралистични медии, а причината за това е, че до медиите имат достъп хора само с власт или пари“, подчерта Асланов. И добави, че медиите ще върнат доверието в себе си, ако се отдалечат от институциите.

Аз бих искал да има един избор, в който участват хората без власт и пари, каза още социологът. „Защото, ако това не се случи, те чрез улицата ще накарат медиите да дойдат и да ги отразят“, добави той. Една слаба утеха е, че интернет медията се развива и създава една еманципирана от властта и парите общност, каза още социологът.

#Асланов #Михаил Мирчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници