Няма да повдигат обвинение срещу журналиста Митов

Няма да повдигат обвинение срещу журналиста Митов
Абсолютно съм съгласен журналистът да пази своите източници, заяви пред Би Ти Ви Николай Кокинов. Снимка: „24 часа“ .
A A+ A++ A

Пази боже да репресираме журналист. Статията в „Медиапул“ е интересна. Интересуваха ни приложените документи – исканията за СРС-та. Искаме да разберем как те са попаднали при него, каза градският прокурор на София Николай Кокинов по бТВ, цитиран от БГНЕС.

Думите му са по повод статията на Борис Митов „Българският „Уотъргейт“: А кой ще проверява проверяващия?“, публикувана в петък в „Медиапул“. В материала става дума за публично известни факти от работата на заместник градския прокурор Роман Василев, които станаха известни по време на процеса в Софийския градски съд (СГС) по делото за подкуп срещу бившия министър Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов.

Публикацията е от 8 часа, около 10 без 20 му се обажда Драгомир Янчев от СГП, който го помолил, ако е съгласен, да му снемат обяснения за нея. Делото е явно и фактите по него стават известни по време на откритите съдебни заседания. „Разсекретена е обаче информацията, не са разсекретени способите за събиране на информация“, заяви Кокинов. „Един документ може да бъде разсекретен само от органа, който го е засекретил. Те са били в съда“.

Г-н Митов беше поканен и обеща да донесе въпросните факсимилета. Не ни интересува съдържанието на статията, интересува ни изтичането на документи. Не статията е обект на нашата проверка. Не мога да кажа дали проверяващият трябва да бъде проверен. Това е работа на главния прокурор. Защо смятате, че е нещо срамно да бъде разпитан. Никой не е повдигал обвинения срещу него. Митов е обещал в два часа в петък да се яви, но не е отишъл и днес е призован“, заяви Кокинов.

По думите му проверката е защо тези документи, които трябва да са в секретното деловодство, са били показани. Прокурор Янчев отрича да е казвал реплика, че журналистът го заплашват 5 години. Абсолютно съм съгласен журналистът да пази своите източници, интересуват ни двата документа, каза Кокинов.

Класифицирана е информацията за иззетите автомобили за подслушването, каза градският прокурор по повод сигнала на Сергей Станишев за подслушването. Срокът е до 12 април и до 16 април трябва да предоставим доклада си, с който ще бъдете запознати в рамките на възможното. На Станишев и Цветанов бяха снети обяснения и това не е нищо страшно. Не мога да кажа дали ще извършваме проверка по фалшивото досие на Станишев, ако бъдем сезирани, може и да извършим проверка, каза Кокинов.

За Мирослав Найденов трябва да дава обяснения наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов. Един от основните свидетели по онова време е давал показания, които не са подкрепяли тезата на обвинението. Може да ви изглежда, че вървим след събитията, но ние се съобразяваме с фактите.

Не съм чел папка дали Калина Илиева е влизала с микрофони при Мирослав Найденов, каза още Кокинов. Колкото до това дали ще бъдат повдигнати обвинения след проверките на ЕРП-та, градският прокурор заяви, че това ще се реши до седмица-две.

#Николай Кокинов #Сергей Станишев #Борис Митов #Мирослав Найденов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници