Станишев: ГЕРБ доведе до срив енергетиката ни

Станишев: ГЕРБ доведе до срив енергетиката ни
По време на управлението на ГЕРБ държавата не се е грижила за своята собственост, убеден е Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Политиката на ГЕРБ, на правителството на г-н Борисов в областта на енергетиката доведе до тотално дебалансиране на енергетиката, до неин срив като система. Тяхното наследство е абсолютно опустошително за българската енергетика. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, цитиран от БГНЕС.

Няма как да се подминат новите факти и обстоятелства в енергетиката. Знаете резултатите от проверката на прокуратурата в ЕРП-тата. Знаете за фактите за срива на потребление на ток в България и за това, че Мариците, мините, АЕЦ „Козлодуй“ са с намален капацитет, припомни Станишев. Той е убеден, че проверката на прокуратурата и резултатите са потвърдили и доказали твърдението на БСП, че по време на управлението на ГЕРБ държавата не се е грижила за своята собственост.

„И Трайчо Трайков, и Делян Добрев, които са принципал на държавната собственост, не са упражнявали своите права и задължения. Следват въпросите защо за 3,5 г. ГЕРБ и точно тези министри не поискаха от ЕРП-тата дивидента, който се полага на държавата за тези 33% дял. За 4 години в хазната са влезли едва 1,7 млн. лева от общо 5 млн. само за 2009 г. През следващите години държавата не е поискала и не е взела стотинка дори и преди продажбата през 2012 г. на остатъчните държавни дялове. Преди да се продаде на цена три пъти по-ниска, отколкото през 2004 г., държавата не си е прибрала дивидента, който й се полага. Това води до огромни загуби за българската хазна“, заяви Станишев.

Той подчерта, че от тази неизгодна продажба и несъбирането на дивидентите държавата е загубила 200 млн. евро. „Логично е да попитаме чии интереси е защитавал Митко Каратиста, от кого е сложен, чии интереси е отстоявал в Надзорния съвет на ЧЕЗ и защо прокуратурата води следствие срещу неизвестен извършител. Г-н Борисов винаги е заявявал, че има 100 очи и 100 уши и че наблюдава всичко в държавата. Нали твърди, че подслушва своите министри, той не е знаел за всичко това, което се е случило или е мълчал и е бил част от тази политика, отговорете си сами“, заяви Станишев.

#Станишев #Борисов #БСП #ГЕРБ #Трайчо Трайков #Делян Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници