ВЕИ секторът: Спирането на централите е геноцид

ВЕИ секторът: Спирането на централите е геноцид
ВЕИ не нарушава баланса и енергийната сигурност и няма основание да се спират централи, обяви Меглена Русинова от Българската фотоволтаична асоциация. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Спирането на производствени мощности е геноцид, който е незаконен и неоправдан, обявиха представители на сектора на производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници пред бТВ.

ВЕИ не нарушава баланса и енергийната сигурност и няма основание да се спират централи, обяви Меглена Русинова от Българската фотоволтаична асоциация.

В четвъртък Електроенергийният системен оператор издаде заповед за ограничаване на мощностите на АЕЦ „Козлодуй“, въглищните централи и производителите на енергия от слънце и вятър.

Според Валентин Терзийски от асоциацията на енергетиците токът ще поскъпне от 1 юли заради загубите от ограниченото потребление и свръхпроизводството.

„Централите се спират безконтролно и в нарушение на директиви и европейско законодателство“, категорична беше Русинова.

Секторът е подал спешни сигнали към премиера Марин Райков, дори и главната прокуратура, заради ограничаването на мощностите.

Режимът на спиране на работа на АЕЦ „Козлодуй“ не е опасен за реакторите, но не се препоръчва да продължи дълго, заяви Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“.

Той поясни, че тъй като блоковете не са разчетени да работят на такъв режим има възможност за проблеми, например повишаване на вибрациите в турбините.

Николов обясни, че всяка година през март потреблението спада и се ограничава добивът заради свръхпроизводство, но разликата в момента е, че няма големи количества за изнасяне.

#ВЕИ #Валентин Николов #АЕЦ "Козлодуй" #Марин Райков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници